S. in J. Amerika
Območje v Novi Mehiki
Območje v Novi Mehiki, na katerem so našli 11 otrok v slabih razmerah. Foto: EPA
Razmere, v katerih so živeli otroci
Policisti so otroke našli v zelo slabih razmerah. Foto: EPA
VIDEO
ZDA: Otroke naj bi zlorab...

Dodaj v

V ZDA aretiran moški, ki naj bi uril otroke za strelske pohode

Otroci so bili ob odkritju v slabem stanju
9. avgust 2018 ob 11:48
Santa Fe - MMC RTV SLO

Potem ko so v puščavi v ameriški zvezni državi Nova Mehika našli 11 podhranjenih otrok, je policija aretirala več ljudi, med njimi tudi moškega, ki naj bi po poročanju ameriških medijev otroke uril, da bi izvedli strelske pohode v šolah.

Tožilstvo meni, da je Siraj Ibn Wahhaj nekatere od otrok, ki so stari od enega do 15 let, učil uporabljati orožje, poroča BBC. Wahhaj je eden od dveh oboroženih moških, ki ju je policija v petek aretirala v Novi Mehiki, drugi je bil Lucas Morton, aretirane pa so bile še tri ženske. Policija je na prizorišču odkrila tudi truplo otroka, in sicer Wahhajevega pogrešanega triletnega sina, Abdula-Ghanija Wahhaja.

Wahhaj je osumljen ugrabitve otroka z njegovega doma v zvezni državi Georgia decembra lani in ravno njegovo iskanje je pripeljalo do aretacij. Mati je v prijavi pogrešanega sina zapisala, da ima otrok napade, oče pa naj bi bil prepričan, da je potreben eksorcizma oziroma izgona hudiča.

Tožilec Timothy Hasson je zahteval, da ostane Wahhaj v priporu, češ da "predstavlja grožnjo otrokom, ki so jih našli, pa tudi celotni skupnosti zaradi orožja in njegovega namena uporabiti to orožje na nezakonit način".

Eden od krušnih staršev enega od 11 otrok je dejal, da je Wahhaj "uril otroke v uporabi jurišne puške v pripravah na prihodnje strelske pohode v šolah", poročajo ameriški mediji.

Vseh pet odraslih, ki so bili aretirani prejšnji teden, so obtoženi zlorabe otrok. Tri aretirane ženske, 35-letni Jany Leveille in Subhannah Wahhaj ter 38-letna Hujrah Wahhaj, naj bi bile matere otrok. Ni pa znana medsebojna povezava treh žensk.

Kot "begunci iz držav tretjega sveta"
BBC poroča, da so policisti, ki so našli otroke, zanje dejali, da so bili kot "begunci iz držav tretjega sveta, ki ne samo, da niso imeli hrane ali sveže vode, ampak so bili tudi brez čevljev, potrebščin za osebno higieno, in bili so oblečeni v umazane cunje".

Oblasti so izvedle racijo na območju, potem ko so prejele sporočilo od nekoga, v katerem je pisalo: "Sestradani smo in potrebujemo hrano in vodo."

Policija je dejala, da so za omenjeno poslopje vedeli že nekaj časa, a da so morali počakati na sodni nalog, da so lahko vanj vstopili, češ da so njegovi stanovalci "najverjetneje močno oboroženi in skrajneži islamske veroizpovedi". Wahhaj je bil ob prihodu policije oborožen s polavtomatsko puško AR-15 in štirimi pištolami.

Newyorški mediji poročajo, da je Wahhajev oče imam Siriaj Wahhaj, vidni muslimanski voditelj v Brooklynu, ki se ga označuje tudi za "enega najbolj občudovanih muslimanskih voditeljev" v ZDA. Bil je priča na sojenju Omarju Abdelu-Rahmanu, ki je bila leta 1993 obsojen za bombni napad na Svetovni trgovinski center.

Leta 1991 je bil Siriaj Wahhaj, oče aretiranega, prvi musliman, ki je vodil uvodno molitev pred ameriškim predstavniškim domom.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
cairns
# 09.08.2018 ob 11:56
Siraj Ibn Wahhaj

Musliman. Kako predvidljivo.
dindunuffin
# 09.08.2018 ob 11:57
Če bi bil Ramus zares kristjan bi rekel, da je največji problem človeštva greh in upor zoper Stvarnika, brezbožneži pa največji zločinci. Ampak ne on je seveda v protestanta preoblečen komunist.
grenadir
# 09.08.2018 ob 12:16
"Niso kapitalisti največji zločinci ampak kleriki.".............. Ni nobene razlike.... Obojim je cilj kontrola , ker le ta prinaša dobiček.... Ali če poenostavim.... Imeti čim večjo plantažo je cilj obojih.... In na vrhu obojih, tako kapitala, kot religije so psihopati..... Indolentni pripadniki tropov na plantaži te psihopate imenujejo tudi "ta sposobni".....
cairns
# 09.08.2018 ob 11:58
Ramus
Beda in revščina je največji problem tega sveta, kapitalisti pa največji zločinci proti človeštvu.

Religije so tiste ki povzročajo bedo, revščino, zaostalost, sovraštvo. Niso kapitalisti največji zločinci ampak kleriki. Prej katoliški, sedaj muslimanski.
prim00z
# 09.08.2018 ob 12:16
Krasni novi svet
alcatraz
# 09.08.2018 ob 12:57
zgodovina, johann, zgodovina.....
NOPCBS
# 09.08.2018 ob 12:11
in spet je krivo orozje, ne ekstremna ideologija, ki bi jo morali po objektivnih kriterijih ze zdavnaj prepovedati

btw. ce se prepovejo puske, kako boste prepovedali noze, avtomobile?

"kjer je volja je tudi pot"....

tudi kriminalci jo najdejo in zlorabijo

je pa na medijih, kako stvar predstavijo in kako se potem polilitiki pod pritiski javnosti (in seveda lobijev) odlocajo, kdo je lastnik medijev se pa nihce ne vprasa...
cairns
# 09.08.2018 ob 13:10
GORILA
Lucas Morton ...kristjan, kako predvidljivo!

Kar nekaj zahodnjakov je prestopilo v islam.

Tudi veliko ameriških športnikov. O imenih ne bi, a so prepoznavni po bradah.
odprtizvezek
# 09.08.2018 ob 12:38
A je Lucas Morton tudi musliman? Kako predvidljivo!
Isao
# 09.08.2018 ob 13:50
Policija je dejala, da so za omenjeno poslopje vedeli že nekaj časa, a da so morali počakati na sodni nalog, da so lahko vanj vstopili, češ da so njegovi stanovalci "najverjetneje močno oboroženi in skrajneži islamske veroizpovedi". Wahhaj je bil ob prihodu policije oborožen s polavtomatsko puško AR-15 in štirimi pištolami.
Neverjeten učinek sodnega naloga na močno oborožene skrajneže islamske veroizpovedi.
ciracara
# 09.08.2018 ob 12:52
Religije so tiste ki povzročajo bedo, revščino, zaostalost, sovraštvo. Niso kapitalisti največji zločinci ampak kleriki. Prej katoliški, sedaj muslimanski.

Krivi so hudobni ljudje.
Jonson
# 09.08.2018 ob 15:09
@pacoman
Po čem pa sklepaš, da je musliman? Po imenu? Lahko je tudi kristjan, jud ali pripadnik katere od stotih verskih sekt iz BV. Ime njegovega pajdaša si pa namerno izpustil, ker se ne sliši prav nič "muslimansko", kajne? Glavno, da je razlog za kolektivno pljuvanje po muslimanih, in nekateri so že v nebesih :)

Po tem kar piše v novici. Še enkrat preberi novico!

Deli novice:
njegovi stanovalci "najverjetneje močno oboroženi in skrajneži islamske veroizpovedi".
Newyorški mediji poročajo, da je Wahhajev oče imam Siriaj Wahhaj, vidni muslimanski voditelj v Brooklynu, ki se ga označuje tudi za "enega najbolj občudovanih muslimanskih voditeljev" v ZDA.

Če dobro opazuješ svet, potem lahko prideš do zaključka, da so cca. 2000 let stare religije velik problem za svetovni mir in da je največji problem ravno z islamom.
mooodeeel
# 09.08.2018 ob 12:48
Sem mislil, da se kaj takega lahko zgodi samo na Svedskem ali v Nemciji, pa vidim, da tudi ZDA niso imune! Bljek!
Haso
# 09.08.2018 ob 12:24
Ne kleriki ampak muslimanaki kleriki.
GORILA
# 09.08.2018 ob 15:24
@churchil

...poznam pa tudi kar nekaj takih, ki so presedlali iz orto komunistov na orto katoličane! ;)
GORILA
# 09.08.2018 ob 15:21
@Churchill
...jaz večinoma poznam ljudi (tudi jaz sem med njimi), ki so iz kristjanov ratali ateisti... poznam tudi mnogo takih, ki so iz muslimanov postali ateisti...
...so pa tudi taki, za katere ti praviš, da ne obstajajo:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of
_converts_to_Christianity_from_Islam
sajn.frane
# 09.08.2018 ob 14:53
No ste videli od kje vzgled Islamistom, kako se delajo žive bombe!?
TinTin
# 10.08.2018 ob 15:42
In to v tako perfektni Trumpovi Ameriki?
prizemljen
# 10.08.2018 ob 14:53
Chopin
Renesansa se je začela v Andaluziji oz srednjeveški muslimanski Španiji? Lepo vas prosim. Kaj pa je potem z uradno verzijo, da se je renesansa začela v Italiji, natančneje Firencaj v 14.stol.?
Chopin
# 09.08.2018 ob 23:10
Pri krščanstvu smo kar 500 let porabili, da smo ga spravilii v neke normalne okvire humanizma.
Bomo islamu tudi dali toliko časa?
Kako se proti temu sploh boriti?
Kako začeti razpravo o tem, ko imamo dva ekstremna pola, enega islamofobnega in na drugi strani ljudi, ki vsako razpravo o tem označijo za islamofobno in ne prepoznajo problemov?
+0


Nisem se videl da bi kdaj kdo razpravo o islamu kot religiji obravnaval kot islamofobno.
Sicer pa je malo cudno da dojemas krscanstvo kot humanisticno islam pa nehumanisticen. Od kje ti to prepricanje. Nenazadnje se je prva renesansa in preporod zacela v islamskem delu Evrope v drzavi Al Andalus.
Problem.je verski fundamentalizem, ki se je razsiril zaradi Izraela in zahodnih vmesavanj na Bliznji Vzhod ter anarhijo, ki.so jo povzrocili s sesutjem drzav. S tem so ustvarili pogoje za mascevanje in za pranje mozganov ljudem, ki so obupani.
Nima pa to nikakrsne veze z Islamom kot svetovno religijo, glede nato da je velika vecina muslimanov povsem obicajnih ljudi, tako kot kristjanov, budistov, ateistov itd.
Problem je v sesutju regije, kjer prevladuje islamska vera in v dolgoletni propagandi proti muslimanom v svetovnih medijih, vecinoma v lasti judovskega kapitala. Dodamo se scepec zacimbe islamofobije, skupaj z napadi Evropskih drzav na nekatere Bliznjevzhodne drzave in imas dobre pogoje za pranje mozganov v sovrastvo. Sploh mladih marginaliziranih ljudi. Tudi zato je bilo vecina teroristov v napadih v Evropi v bistvu marginaliziranih Evropejcev, ali rojenih v Evropi ali pa ze dolgo zivecih v Evropi. Najlazje preprecevati pogoje za sovrastvo z nicelno toleranco do islamofobije in boljsi medkulturni dialog. Proti sionisticnem kapitalu se tezko boris tako da bodo svetovni mediji vedno naklonjeni Izraelu in rahlo nenaklonjeni.muslimanom na splosno. Zato je potrebno se bolj opozarjati na nevednost, negativne stereotipe ali celo sirjenje sovrastva proti nedolznim. V debatah vidis balast kolektivizacij krivde na nedolzne, ki samo sirijo nestrpnost in sovrastvo.
Ramus
# 09.08.2018 ob 20:13
brezbožneži pa največji zločinci.

Mar nisi slišal za Kristusov nauk?

Matej 9,13. Pojdite in se poučite, kaj pomenijo besede: Usmiljenja hočem in ne žrtve. Nisem namreč prišel klicat pravičnih, ampak grešnike
Chopin
# 09.08.2018 ob 18:54
Sicer zalostno in upam da te ljudi zaprejo. Zlorabljati otroke na tak nacin je nagnusno, enega so celo nasli mrtvega. Bogi otroci bodo imeli travme do konca zivljenja.

Na to novico so cakali islamofobi, ki seveda krivijo vse muslimane in islam kot religijo za pescico ekstremistov. Noro.
peglezn
# 09.08.2018 ob 18:04
Leta 1991 je bil Siriaj Wahhaj, oče aretiranega, prvi musliman, ki je vodil uvodno molitev pred ameriškim predstavniškim domom.

Oče šolski primer uspešne integracije, sin pa kar naenkrat takole?

Hmm.
Hardworker
# 09.08.2018 ob 17:42
Centri za urjenje teroristov.
Churchill W.
# 09.08.2018 ob 15:09
GORILA
# 09.08.2018 ob 14:38

@sas
Nisem govoril o tem, da je Arabec ... oče je imam in verjetno ni vzgojil juda ali kristjana, kot si ti napisal? ;)

mene pa @cairns prepričuje, da:
Kar nekaj zahodnjakov je prestopilo v islam.
Tudi veliko ameriških športnikov. O imenih ne bi, a so prepoznavni po bradah.

...torej če se da nekoga, ki so ga vzgajali za kristjana prepričat, da postane musliman, zakaj ne bi šlo tudi v drugo smer? :)


In koliko takih poznaš? Res bi bilo zanimivo vedeti. Če ni znanih osebnosti, pa sigurno lahko kakšen vir iz neta navedeš, da vidimo vsaj procentualno.
sas
# 09.08.2018 ob 14:23
@pacoman

Nisem govoril o tem, da je Arabec ... oče je imam in verjetno ni vzgojil juda ali kristjana, kot si ti napisal? ;)
sas
# 09.08.2018 ob 14:09
Po čem pa sklepaš, da je musliman?

Si prebral članek? Mogoče sklepa po očetu?
brain2k
# 09.08.2018 ob 12:48
"Siraj Ibn Wahhaj". Torej še en osamljeni volk, človek s psihičnimi težavami, nekdo od družbe pozabljen..... Veliko jih je zadnja leta...
GORILA
# 09.08.2018 ob 14:38
@sas
Nisem govoril o tem, da je Arabec ... oče je imam in verjetno ni vzgojil juda ali kristjana, kot si ti napisal? ;)

mene pa @cairns prepričuje, da:
Kar nekaj zahodnjakov je prestopilo v islam.
Tudi veliko ameriških športnikov. O imenih ne bi, a so prepoznavni po bradah.


...torej če se da nekoga, ki so ga vzgajali za kristjana prepričat, da postane musliman, zakaj ne bi šlo tudi v drugo smer? :)
Bivši uporabnik
# 09.08.2018 ob 13:47
Pa kakor da maščevanja po vojni niso bila v marsičem in na marsikakšen način hujša od prvotnih zločinov. Nasplošno jurišamo z oblastjo nad oblast, nakar tupimo o liberalnosti in o tem kako levo da smo....
peglezn
# 09.08.2018 ob 18:11
No, mogoče pa sinu delam krivico.

Saj tudi Rodetov sin Peter ni nujno težek katolik...
pacoman
# 09.08.2018 ob 14:16
@sas

Si prebral članek? Mogoče sklepa po očetu?

-----

Nisi razumel poante. Če je nekdo arabec, še ne pomeni, da je veren oz musliman. Bo sedaj šlo? :)
Gautama
# 09.08.2018 ob 22:23
Žalostno je, da se obnašamo, kot da so vse religije iste in so problem samo fundamentalisti.

Problem so FUNDAMENTI in ne fundamentalisti.

Pri krščanstvu smo kar 500 let porabili, da smo ga spravilii v neke normalne okvire humanizma.
Bomo islamu tudi dali toliko časa?
Kako se proti temu sploh boriti?
Kako začeti razpravo o tem, ko imamo dva ekstremna pola, enega islamofobnega in na drugi strani ljudi, ki vsako razpravo o tem označijo za islamofobno in ne prepoznajo problemov?
pacoman
# 09.08.2018 ob 13:39
@cairns

Musliman. Kako predvidljivo.

------

Po čem pa sklepaš, da je musliman? Po imenu? Lahko je tudi kristjan, jud ali pripadnik katere od stotih verskih sekt iz BV. Ime njegovega pajdaša si pa namerno izpustil, ker se ne sliši prav nič "muslimansko", kajne? Glavno, da je razlog za kolektivno pljuvanje po muslimanih, in nekateri so že v nebesih :)
bilzerian
# 09.08.2018 ob 12:39
ne razumem, kako so sestradane izčrpane otroke lahko sredi puščave za karkoli urili.

ta novica je po moje neka propagndna izmišljotina
GORILA
# 09.08.2018 ob 12:02
@Cairns
drugi je bil Lucas Morton

...kristjan, kako predvidljivo!
johann
# 09.08.2018 ob 12:54
Religije so tiste ki povzročajo bedo, revščino, zaostalost, sovraštvo.

A si lahko bolj precizen, ker jaz v krščanski veri nisem našel ničesar od tega. Pač pa sem vse to doživel v komunizmu, ampak ti si verjetno premlad, da bi to razumel.
Ramus
# 09.08.2018 ob 12:28
"Religije so tiste ki povzročajo bedo"

Socialni darvinizem pa res,....
Ramus
# 09.08.2018 ob 11:53
Beda in revščina je največji problem tega sveta, kapitalisti pa največji zločinci proti človeštvu.
Kazalo