Gaza postaja le skupek ruševin. Foto: Reuters
Gaza postaja le skupek ruševin. Foto: Reuters
Diplomatska prizadevanja mednarodne skupnosti so bila doslej jalova. Foto: Reuters
Napadi v Gazi se nadaljujejo
Zgodovina izraelsko-palestinskega konflikta

Mednarodni odbor Rdečega križa opozarja, da je Gaza v popolni humanitarni krizi.

Izraelsko letalo je na območje šole v kraju Džabalija, ki jo vodijo Združeni narodi, izstrelilo štiri rakete. V šoli je bilo med napadom več sto palestinskih beguncev, zunaj jih je bilo več deset. Ranjenih je več kot 80 ljudi. Že predtem je Izrael zadel dve šoli, ki ju vodi organizacija ZN-a, pri čemer je bilo ubitih najmanj pet Palestincev. Obstreljevanje nadaljuje tudi palestinsko gibanje Hamas, katerega raketa je danes prvič priletela več kot 45 kilometrov daleč na ozemlje judovske države.

Drugi mož Al Kaide Ajman al Zavahiri je medtem v spletnem sporočilu pozval muslimane po vsem svetu, naj povsod, kjer lahko, škodujejo izraelskim in zahodnim interesom.

Mubarak naznanil predlog mirovnega načrta
Egiptovski predsednik Hosni Mubarak je zvečer po srečanju s francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem naznanil predlog mirovnega načrta, o podrobnostih pa ni želel razpravljati, saj se diplomati o njih še pogajajo. Glavne točke predloga: Izraelci in Palestinci bi morali takoj sprejeti premirje za določeno obdobje, ki bi omogočilo varen prihod humanitarne pomoči v Gazo in ki bi dal Egiptu čas, da nadaljuje prizadevanja za trajni mir; Egipt bi povabil obe strani na izredni sestanek, da bi dosegel dogovor in zagotovilo, da se zdajšnje stopnjevanje napadov ne bi nadaljevalo; Egipt bi palestinske oblasti in vse frakcije pozval, naj odgovorijo na egiptovska prizadevanja za dosego narodne sprave.

Humanitarna kriza vse hujša
"Z besedami ne morem dovolj ponazoriti ravni zaskrbljenosti in strahu, ki ga v ICRC-ju občutimo glede krize v Gazi," je dejal operativni vodja ICRC-ja Pierre Krähenbühl. "Nujno je, da sprti strani v tem trenutku storita vse, da se med dvema ognjema ne bi znašli civilisti," je še dejal in opozoril, da so razmere za civiliste v gosto naseljeni Gazi "očitno nevzdržne". "Ni dvoma, da spopadamo z veliko in s popolno humanitarno krizo. Razmere, v katerih so se po desetih dnevih neprekinjenih bojev znašli ljudje v Gazi, so izredne in travmatične." Po navedbah osebja ICRC-ja je bila noč na torek "najstrašljivejša doslej".

Slovensko zunanje ministrstvo je v izjavi za javnosti izrazilo zaskrbljenost zaradi nadaljnjega stopnjevanja nasilja na območju Gaze. Obsodilo je prekinitev premirja s strani palestinskega gibanja Hamas in nenehne napade na izraelsko ozemlje. Ob tem so zapisali, da je za dosego premirja ključnega pomena večja angažiranost Evropske unije skupaj z mednarodnimi partnerji.
"Nikjer v Gazi ni varno. Vsi tu so prestrašeni in travmatizirani," je poudaril vodja urada Agencije ZN-a za palestinske begunce (UNRWA). "Pozivam voditelje tukaj, v regiji in v svetu, naj se zberejo in zaustavijo to nasilje. Oni so odgovorni za vse te žrtve, to je rezultat političnega neuspeha."

Izraelska vojska je dopoldne sporočila, da se je na severu Gaze zgodil incident, v katerem so bili po pomoti ubiti trije izraelski vojaki, 20 je ranjenih. Izraelski tank je namreč izstrelil granato na stavbo, ki so jo predtem zasedli izraelski vojaki.
Tako kopenska kot zračna ofenziva se na območje Gaze nadaljujeta že enajsti dan. V napadih je bilo ubitih več kot 600 Palestincev, 2.700 je ranjenih.

Obe strani odločeni zmagati
Izrael odločno zavrača premirje s Hamasom, prav tako pa tudi evropske predloge o napotitvi mednarodnih opazovalcev na ozemlje te palestinske avtonomije. Obrambni minister Ehud Barak je odločen, da se bo operacija nadaljevala, "dokler ne bo dosegla svojega cilja".

Tudi Hamas še naprej raketira jug Izraela. Gibanje je izrazilo prepričanje, da bo doseglo zmago nad Izraelom. Dopisnica RTV-ja Karmen Švegl ob tem poroča, da so izraelske čete prodrle že v samo središče Gaze in da so že zavzele nekatere ključne predele mesta.
Mednarodna skupnost nemočna
Na Bližnjem vzhodu so še vedno predstavniki mednarodne skupnosti, ki si za zdaj neuspešno prizadevajo strani prepričati o ustavitvi ognja.

Venezuela je zaradi izraelske ofenzive izgnala izraelskega veleposlanika.

Zunanji ministri predsedujoče trojice Evropske unije bodo turnejo danes sklenili v Jordaniji, francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa je obiskal še Sirijo in Libanon. Sarkozy je prepričan, da je dogovor o končanju izraelske ofenzive blizu. "Prepričan sem, da je rešitev. Nismo daleč o nje. Kar potrebujemo je, da bo eden od akterjev premaknil stvari v pravo smer." Sirskega predsednika Bašarja al Asada je prosil, naj uporabi ves svoj vpliv in prepriča Hamas v končanje napadov na Izrael. Sirski diplomati sicer opozarjajo, da je premirje možno, če bo izraelska vojska prenehala napade.

K. S./.K. T.

Napadi v Gazi se nadaljujejo
Zgodovina izraelsko-palestinskega konflikta