Pred poslopjem ministrstva že dober teden potekajo protesti vojnih veteranov in invalidov iz društva stoodstotnih vojnih invalidov, ki zahtevajo odstop ministra za veterane Predraga Matića in njegovih pomočnikov. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Pred poslopjem ministrstva že dober teden potekajo protesti vojnih veteranov in invalidov iz društva stoodstotnih vojnih invalidov, ki zahtevajo odstop ministra za veterane Predraga Matića in njegovih pomočnikov. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Moški je dobil opekline druge stopnje na okoli 40 odstotkih telesa. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Preiskava dogodka, v katerem je bil lažje poškodovan še en človek, ki je poskusil rešiti 50-letno žrtev, še poteka. Iz bolnišnice so sporočili, da bo moški dolgo okreval, saj je dobil opekline druge stopnje na okoli 40 odstotkih telesa.

Neuradno naj bi se moški na proteste pripeljal s taksijem, pozdravil protestnike, ki so se greli poleg ognja, in se nenadoma polil bencinom iz plastenke ter zažgal, je poročal Jutarnji list na svoji spletni strani. Pred tem je domnevno povedal, da se bo ubil zaradi vlade premierja Zorana Milanovića.

Pred ministrstvom umrla veteranka
Samosežig moškega je dodatno zaostril sicer napeto ozračje pred ministrstvom, pred katerim je zaradi bolezni prejšnji teden umrla 60-letna veteranka v invalidskem vozičku. Protestniki opozarjajo, da oblast zanemarja vojne veterane, ki jih med drugim skrbi tudi napovedana sprememba zakona o pokojninskem zavarovanju. Prav tako pa zahtevajo sprejetje ustavnega zakona o pravicah veteranov.

Pred poslopjem ministrstva že dober teden potekajo protesti vojnih veteranov in invalidov iz društva stoodstotnih vojnih invalidov, ki zahtevajo odstop ministra za veterane Predraga Matića in njegovih pomočnikov. Prve dni protestov so ministra in njegovega pomočnika Bojana Glavaševića tudi fizično napadli. Očitali so mu izjavo, da hrvaški veterani pogosto trpijo zaradi posttravmatskega stresnega sindroma (PTSS), medtem ko tega pojava med srbskimi veterani skorajda ni.

Milanović ne vidi razlogov za proteste
Hrvaški premier Zoran Milanović je v ponedeljek znova zagotovil, da vojnim veteranom ne bodo zmanjševali nobenih materialnih pravic ter da ne vidi razloga za proteste. Tudi na ministrstvu za veterane so poudarili, da imajo vojni invalidi zagotovljene ustrezne materialne ugodnosti, kot so pokojnine, nadomestila za invalidnost, stanovanja, avtomobile in podobno. V SDP-ju so prepričani, da za protesti pred ministrstvom stoji opozicijski HDZ, ki obtožbe zavrača, hkrati pa v največji opozicijski stranki proteste močno podpirajo.