Sanadarievo gostovanje pri Aleksandru Stankoviću je pritegnilo pozornost Hrvaške in njene okolice. Foto: HRT
Sanadarievo gostovanje pri Aleksandru Stankoviću je pritegnilo pozornost Hrvaške in njene okolice. Foto: HRT
Ivo sanader
Obtoženi nekdanji premier je večinoma oddaje spretno odgovarjal na vroča vprašanja, najbolj zataknilo pa se mu je pri dragocenih urah in njegovih financah. Foto: HRT

Bojim se, da bi zaradi stika slovenskega teritorialnega morja z odprtim morjem Hrvaška ostala brez dela svojega morja, se pravi teritorija, in da ta način plačala vstop v EU.

Ivo Sanader

Voditelj oddaje V nedeljo ob dveh (Nedeljom u dva) Aleksandar Stanković je z nekdanjim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem, ki je imel v oddaji prvi javni nastop po aretaciji 10. decembra 2010 v avstrijski zvezni deželi Salzburg in izročitvi Hrvaški julija letos, spregovoril o vseh vprašanjih, ki so pravzaprav ostala odprta od Sanaderjevega odstopa z mesta premierja.

Stanković, ki se je v pogovoru znova izkazal kot zelo neposreden izpraševalec, sicer prekaljenemu retoriku Ivo Sanaderju ni zamajal tal pod nogami. Kljub temu pa z vprašanji ni ovinkaril. Tako je dal svojemu intervjuvancu že na začetku pogovora vedeti, da so ga mnogi okrcali, zakaj bo v oddajo povabil tako negativen lik, kot je Sanader. "A če ste bili moj gost v prvi oddaji, zakaj ne bi bili tudi v 501.?" je dejal.

Najbolj osovražen človek na Hrvaškem
Na prvo vprašanje Sanaderju, zakaj se je od najbolj oboževanega človeka v državi spremenil v najbolj osovraženega na Hrvaškem, mu je Sanader odgovoril, da je to odraz "vrhunca demokracije". Ob tem je poudaril zanj bistveno bolj pomembno vprašanje, zakaj se proti njemu že dve leti vodi naročena medijska gonja.
Sanader, proti kateremu je vloženih sedem kazenskih ovadb, je dejal, da se trenutno v njegovem življenju vse vrti okoli njegove družine, žene in hčerke, ki ne moreta imeti normalnega življenja zato, ker je njun soprog in oče Ivo Sanader: "Če mi je za kaj žal v teh 20 letih, mi je to, da sem ju vpeljal v to situacijo. Če bi lahko kaj spremenil, bi svoje breme odložil z bremen, ki ga mora nositi moja družina in prijatelji. A to je nemogoče."

Živi od plače soproge in svoje pokojnine
Na vprašanje, kje se vidi čez tri ali pet let, je Sanader odgovoril, da v Zagrebu. "Seveda ne morem in si ne želim biti v postopkih, v katerih sem. Trdim, da sem nedolžen, in to želim dokazati na hrvaškem sodišču." Sanader je tudi zanikal izjave, da bi se rad vrnil v politiko in znova vodil HDZ: "Še naprej se želim ukvarjati s svetovalnim poslom, s katerim sem se ukvarjal prej."
Zagotovo, saj je trenutno vse Sanaderjevo premoženje zmrznjeno. Kot je dejal, živi od plače soproge in pokojnine, ki znaša 20.000 kun (okoli 2.600 evrov). Ob tem je izpostavil vprašanje pravičnosti sodnega postopka: "Je pravično sojenje, ko ne moreš plačati pravnikov? Oni imajo 50 ljudi, ki delajo pri mojem primeru. Tudi jaz bi moral plačati več strokovnjakov, a jih ne morem."

Pregrešno drage ure tokrat ni bilo na vidiku
Čeprav sta bila s Stankovićem dogovorjena, da se ne bosta pogovarjala o premoženju, Stanković ni mogel mimo tega, da Sanader na intervjuju ni nosil ene izmed svojih pregrešno dragih ur. Prav tako ni mogel mimo vprašanja, kako lahko plačuje šolanje svoje hčerke v ZDA z le 2.600 evri pokojnine. saj en semester šolanja v ZDA stane veliko več. Odgovoru na obe vprašanji se je Sanader izognil, češ da se bo vse to pojasnilo na sodni obravnavi o Fimi Medijih.

Odstop: "Lahko me imenujete strahopetec"
Vprašanje, ki ga je verjetno čakal hrvaški narod, pa je bilo, zakaj je pravzaprav odstopil z mesta premierja. Sanader je bil sprva zelo vztrajen in je vztrajal pri svojem, da je to storil zaradi arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. "Dejstvo je, da nisem hotel privoliti v to, v kar je privolila Kosorjeva v sporazumu s Pahorjem," je dejal. Sanader namreč ni privolil v zapis besede junction v arbitražni sporazum, ki po njegovem omogoča slovenskemu morju stik s teritorialnimi vodami. Po njegovem mnenju bi tako Hrvaška v zameno za vstop v EU izgubila del svojega ozemlja, kar pa je zanj nekaj nesprejemljivega. Pozneje je priznal, da je bil eden izmed razlogov tudi ta, da je bil utrujen od političnega življenja.

Nekateri so nekdanjemu premierju zamerili, da je zapustil hrvaško ladjo, ko je ta začela toniti. "Je bilo vaše ravnanje strahopetno?" ga je vprašal Aleksandar Stanković, Sanader pa mu je odgovoril, "lahko me imenujete tudi tako. Ena izmed tez je, da sem kriminalec in strahopetec, a ne podcenjujte mojega intelekta. Na poziciji najmočnejšega človeka na oblasti bi vsakdo, ki bi imel kaj na vesti, ravnal obratno. Ostal bi in bi se boril."
Jadranke Kosor ne bi imenoval za premierko
Nekdanje hrvaške premierke Jadranke Kosor, ki jo je sam predlagal na omenjeno mesto, zaradi arbitražnega sporazuma ni hotel označiti za "državno izdajalko" kot ga je spodbodel Stanković. Je pa priznal, da mu je žal, da jo je imenoval na to mesto, čeprav se mu je to takrat zdela edina logična izbira: "Če pogledam nazaj, pa lahko rečem, da sem se zmotil." Prav tako o njej ni mogel reči nič negativnega. "Govorimo o nekdanji premierki - kako je vodila politiko, o tem so odločili volivci, ki je niso znova izvolili. Med drugim tudi ni več predsednica HDZ-ja."

Sanader - psihični bolnik, hud kleptoman, Bog
Veliko je bilo tudi govora o zdrahah in zamerah, ki jih ima Sanader z nekdanjimi sodelavci v HDZ-u. Tako je Sanader zanikal vse navedbe, da je žalil nekdanjega predsednika hrvaškega sabora Vladimirja Šeksa, da mu ni všeč, da so nekateri sodelavci v njem videli Boga, pa vse do tega, da ga nekateri zmerjajo s "psihičnim bolnikom" in "hudim kleptomanom", česar ga je obtožila sama Jadranka Kosor.

Bojim se, da bi zaradi stika slovenskega teritorialnega morja z odprtim morjem Hrvaška ostala brez dela svojega morja, se pravi teritorija, in da ta način plačala vstop v EU.

Ivo Sanader