Sanaderjevim težavam še ni videti konca. Foto: EPA
Sanaderjevim težavam še ni videti konca. Foto: EPA
Sanader z novinarji. Foto: EPA

Sanaderja bremenijo, da je zaslužil 17 milijonov kun (2,3 milijona evrov).

Poleg Sanaderja so, kot neuradno trdi Jutarnji list, obtoženi tudi nekdanji minister za regionalni razvoj, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Petar Čobanković, nekdanji saborski poslanec HDZ-ja in znani zagrebški mesar Stjepan Fiolić ter glavni direktor podjetja Inženirski biro Mladen Mlinarević. Tožilstvo naj bi bremenilo tudi podjetje Mesnice Fiolić kot pravno osebo.

Preiskovalci Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) so sredi julija zaslišali Sanaderja kot osumljenca v primeru sodelovanja pri sporni prodaji poslovnega poslopja v Planinski ulici v Zagrebu. Po koncu zaslišanja je Sanader pred novinarji zanikal navedbe, da se je dogovarjal o prodaji poslopja vladi.

Preiskava je potekala pet mesecev, Uskok pa bremeni Fiolića, da je spomladi 2009 prodal sporno poslopje ministrstvu po občutno višji ceni od tiste, ki je bila na nepremičninskem trgu. Ob tem naj bi mu pomagali Sanader, Čobanković in Mlinarević. Kot pojasnjuje, je Mlinarevićevo podjetje pripravilo prenapihnjeno oceno vrednosti poslopja in zemljišča. Pri prodaji naj bi oškodovali proračun za 26,4 milijona kun (3,5 milijona evrov).

Dogovor za milejšo kazen
Fiolić naj bi preiskovalcem povedal, da sta se z Mlinarevićem dogovorila za izdelavo lažne ocene vrednosti poslopja in zemljišča, ki jo je nato pripravil sodni izvedenec Mate Bitanga. Na začetku preiskave je bil Bitanga osumljenec, vendar so potem ugotovili, da ni imel glavne vloge. Čobanković naj bi preiskovalcem povedal, da je bil nakup poslopja izveden na zahtevo Sanaderja, ob tem pa naj bi se z Uskokom dogovoril za milejšo kazen, približno leto dni zapora.

Uskok bremeni Sanaderja, da je v ožjem kabinetu svoje vlade prepričal ministre o potrebi nakupa poslopja. Vlada je že naslednji dan, 2. aprila 2009, na zaprti seji pogodbo o nakupu tudi potrdila. Pri prodaji nepremičnine je kot posrednik sodelovala tudi družba Hypo Leasing, a samo zato, da bi prekrili, da vlada kupuje poslopje od poslanca takrat vladajočega HDZ-ja.

Septembra nadaljevanje sojenja
Fiolić je najprej trdil, da je denar od prodaje zadržal zase, potem pa si je premislil in povedal, da je Sanaderju na njegovo zahtevo izročil približno 17 milijonov kun. Povedal naj bi tudi, da je bil Sanader jezen, ker je bil ves denar v kunah. Zahteval naj bi namreč tudi milijon evrov za domnevno lobiranje v EU-ju. Zaradi skrivanja Sanaderjevih umetnin so Fiolića povabili kot pričo tožilstva tudi na sojenju proti nekdanjemu premierju v aferi Fimi-media.

Proti Sanaderju se bosta septembra nadaljevali sojenji v primerih Fimi-media ter Hypo in Mol, ki so ju združili v eno obtožnico. Tožilstvo je letos vložilo in nato umaknilo zaradi dopolnitve še dve obtožnici za korupcijo, v katerih je med obtoženci tudi Sanader.