Sanader je 16. decembra llani ob plačilu varščine zapustil zagrebški zapor v Remetincu. Foto: EPA
Sanader je 16. decembra llani ob plačilu varščine zapustil zagrebški zapor v Remetincu. Foto: EPA

Prijavljanje sodišču je eden od ukrepov, ki ga je nekdanjemu hrvaškemu premierju določilo sodišče po izpustitvi iz pripora ob plačilu 1,65 milijona evrov varščine. Po prijavi na sodišču je Sanader pojasnil, da je zamudil zaradi usklajevanja z odvetnikom Goranom Suićem, ki mu ni uspelo pravočasno priti ponj zaradi tehničnih težav z avtomobilom.

Sanader se je na sodišče pripeljal s taksijem okoli 9.30 namesto ob 9. uri, kot je določilo sodišče. Nekdanji premier in njegov odvetnik sta se za zamudo opravičila.

Na vprašanja novinarjev glede obtožnice v primeru Fimi-media Sanader ni hotel odgovarjati, tako kot tudi ni hotel komentirati suspenza svojega nekdanjega varnostnika, sicer pomočnika glavnega direktorja hrvaške policije in vodje uprave za posebne varnostne zadeve Davorja Blaževića.

Novi notranji minister je nemudoma suspendiral Blaževića, ker je kršil službeno dolžnost, potem sta se konec tedna s Sanaderjem srečala v pisarni odvetnika Suića. Ker so Blaževića preiskovalci zaslišali v primeru Fimi-media, ne bi smel priti v stik s Sanaderjem, ki je prvoobtoženi v omenjeni korupcijski aferi.

Vsak prvi mesec prijava na sodišču
Ob obisku sodišča je Sanader zavrnil ugibanja medijev, da je od sodnika zahteval dovoljenje za obisk bolne matere v Splitu.

Med varnostnimi ukrepi po njegovi izpustitvi je tudi prepoved zapuščanja prebivališča brez dovoljenja sodišča. Sanader je moral na sodišču pustiti tudi potni list in obljubiti, da ne bo pobegnil. Vsak prvi ponedeljek v mesecu pa se mora zglasiti na zagrebškem sodišču.

Sredi januarja bodo nadaljevali sojenje proti Sanaderju zaradi vojnega dobičkarstva in nezakonite provizije v primeru Hypo Alpe Adria Banke ter podkupovanja v primeru madžarskega Mola.

Konec lanskega leta je sledila tudi obtožnica v primeru Fimi-media, v kateri so poleg Sanaderja bremenili več fizičnih in pravnih oseb zaradi financiranja domnevnih črnih skladov v HDZ z denarjem, ki so ga preko oglaševalske agencije Fimi-media črpali iz javnih podjetjih in ministrstev.