Tiralica za Ivom Sanaderjem, kot so jo objavili na spletnih straneh hrvaškega ministrstva za notranje zadeve (za povečavo kliknite na sliko). Foto: MMC RTV SLO/www.mup.hr
Tiralica za Ivom Sanaderjem, kot so jo objavili na spletnih straneh hrvaškega ministrstva za notranje zadeve (za povečavo kliknite na sliko). Foto: MMC RTV SLO/www.mup.hr
Ivo Sanader
Sanaderja so v zadnjih mesecih povezovali s številnimi aferami na Hrvaškem. Foto: Reuters
Jadranka Kosor
Jadranka Kosor in Ivo Sanader naj bi se po poročanju WikiLeaksa sprla ravno glede korupcijske preiskave Hypo Banke Alpe-Adria, pri čemer so sledi vodile v HDZ in na koncu do samega hrvaškega premierja. Foto: EPA
Sanader na sodišču
Hrvaški odzivi na prijetje Sanaderja
Čakanje na izročitev Sanaderja
Avstrijci prijeli Sanaderja

Avstrijsko notranje ministrstvo je potrdilo, da je bil Sanader prijet v avstrijski pokrajini Salzburg. Mediji na Hrvaškem poročajo, da so ga prijeli na turski avtocesti na cestninski postaji St. Michael pri predoru Tauren.

Sanader se ni upiral aretaciji. Preiskovalni sodnik pokrajinskega sodišča v Salzburgu mu je odredil 30-dnevni pripor, poroča HRT.

Hrvaški mediji poročajo, da je bil Sanader na poti proti severu v Nemčijo, od koder je hotel poleteti v ZDA, a so mu Američani zavrnili zahtevo za vizum, zato se je vrnil nazaj proti Salzburgu.

Dolga pot do izročitve
Do izročitve Sanaderja hrvaškim oblastem bi lahko preteklo nekaj mesecev, saj ima avstrijsko pravosodje najdaljše obdobje izročanja v celotni Evropski uniji, piše hrvaški Jutarnji list, medtem ko HRT poroča, da bi lahko njegovo izročitev preprečilo le to, če se izkaže, da ima nekdanji premier vendarle avstrijsko državljanstvo, o čemer se je ugibalo v teh dneh.

Avstrijska ustava namreč prepoveduje izročanje svojih državljanov. Zaradi stroge avstrijske zakonodaje Sanader avstrijskega državljanstva ni mogel pridobiti v preteklih letih, a bi ga lahko dobil v obdobju, ko je v Avstriji študiral in delal. Tudi če nima avstrijskega državljanstva, bi se lahko izročitev zavlekla, če se ne bi z njo strinjal.

Sanader ne bo nasprotoval izročitvi pa je po poročanju hrvaške televizije RTL napovedal njegov splitski odvetnik Željko Gulšija, kar bi pomenilo, da bi postopek potekal nekaj tednov.

Hrvaški mediji so najprej poročali, da naj bi Sanader okoli 16. ure prispel na slovensko stran mejnega prehoda Obrežje, kjer ga je čakal njegov odvetnik, ki pa se je kmalu vrnil na Hrvaško.

"Zloraba položaja"
Hrvaška je zjutraj uradno izdala mednarodno tiralico za Sanaderjem, v kateri je navedeno kaznivo dejanje "združevanja z namenom storitve kaznivega dejanja in zlorabe položaja ter oblasti".

Čeprav se je govorilo, da je Sanader po včerajšnjem prihodu v Slovenijo zapustil našo državo, pa je hrvaška policija javnosti razkrila poročilo slovenske policije, da Ivo Sanader v četrtek ni poletel iz Slovenije.

Sanader prenočil na Bledu?
Poslanec HDZ-ja Jerko Rošin in zelo dober osebni prijatelj osumljenega nekdanjega hrvaškega premierja je za HTV izjavil, da se bo Ivo Sanader na Hrvaško vrnil že danes popoldne.

"Bil je razočaran. Sanader ni pričakoval, da se bo to zgodilo. Vrača se na Hrvaško, ker želi dokazati, da ni pobegnil in da ne beži pred zakonom, ki ga je sprejela večina, na čelu katere je bil on," je pojasnil Rošin, ki je priznal, da Sanaderja ni vprašal, kje je, in tudi ni obvestil Uskoka o pogovoru.

Večernji je tudi pripisal nepotrjeno informacijo, da naj bi Sanader prenočil na Bledu.

"Begunec" najel in tudi že zamenjal odvetnika
Sanader je medtem kar po SMS-u skušal najeti odvetnika Mateja Matića, ki je javnosti posredoval Sanaderjevo sporočilo: "Odšel sem na potovanje, ki sem ga iz poslovnih razlogov načrtoval že prej. Vrnem se čez tri, štiri dni."

A Rošin je razkril tudi, da je moral nato Sanader zamenjati odvetnika, saj Matić brani Darka Beuka, člana uprave Hrvaških gozdov, ki je tudi vpleten v primer Fimi mediji. Zaradi navzkrižja interesov je Matić "predal" Sanaderja splitskemu odvetniku Željku Gulišiji.

WikiLeaks: Tožilec že januarja napovedal aretacijo
Hrvaški državni tožilec Mladen Bajić je že januarja letos ameriškim diplomatom v Zagrebu napovedal, da pripravljajo aretacijo nekdanjega premierja Iva Sanaderja, kažejo ameriške diplomatske depeše, ki jih je objavil WikiLeaks. Bajić je posebej poudarjal Sanaderjevo vlogo v malverzacijah v banki Hypo Alpe-Adria.

Ameriški diplomati so zapisali tudi, da obstajajo domneve, da je nekdanji predsednik HDZ-ja vpleten v afero s prodajo delnic družbe Podravka, ki so jo imenovali "hrvaški Enron". Britanski častnik Guardian, ki je prvi objavil depeše o Hrvaški, ob tem opozarja na vlogo nekdanjega podpredsednika vlade Damirja Polančeca v Podravki.

"Vsa velika državna podjetja v preiskavah"
"Sanader je predmet nekaj protikorupcijskih preiskav," so ameriški diplomati povzeli Bajićeve besede. V primeru Hypo banke kaže, da je Sanader uredil štiri milijone takratnih nemških mark vredno posojilo za prijatelja Miroslava Kutla in dobil 800.000 nemških mark provizije, je Bajić povedal Američanom.

"Vsa velika državna podjetja na Hrvaškem so predmet preiskave," je, kot izhaja iz depeše, še dejal Bajić ameriškim diplomatom. Povedal je, da sumijo na korupcijo v hrvaškem elektrogospodarstvu (Hep), Hrvaških avtocestah (Hac).

Pohvala Kosorjevi za protikorupcijski boj
Vidošević je dejal, da sta se Sanader in premierka Jadranka Kosor malo pred tem prepirala glede preiskav o korupciji, ki jih predsednica vlade podpira. "Kosorjeva je vztrajala, da Bajić lahko spremlja vse sledi korupcije, medtem ko je Sanader zaznal preiskave kot grožnjo sebi in tistim, ki so mu sledili v HDZ," je zapisal ameriški veleposlanik v Zagrebu James Foley.

Ameriški diplomati so med drugim pohvalili hrvaško premierko Jadranko Kosor, ker so na Hrvaškem začeli resne preiskave o korupcijskih aferah, potem ko je nasledila Sanaderja na čelu vlade.

Imuniteta odvzeta, tiralica razpisana
Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je sicer v četrtek zvečer zahteval izdajo mednarodne tiralice za Sanaderjem, ki je dopoldne, tik preden mu je bila odvzeta poslanska imuniteta, zapustil državo.

Uskok se je za ta korak odločil, potem ko je preiskovalni sodnik zagrebškega sodišča Krešimir Devčić za Sanaderja odredil enomesečni preiskovalni zapor, zaradi vpletenosti v primer Fimi mediji. Sporni politik, ki je vodil hrvaško vlado v letih 2003-2009, naj bi bil del koruptivne mreže, kar naj bi bil tudi vzrok za nenaden odstop in slovo od politike, kamor se je po dobrem letu odsotnosti konec oktobra vrnil kot saborski poslanec.

Sanader na sodišču
Hrvaški odzivi na prijetje Sanaderja
Čakanje na izročitev Sanaderja
Avstrijci prijeli Sanaderja