Bernie Sanders upa, da mu bo zmaga v New Hampshiru dala dovolj zagona za večjo prepoznavnost in podpore med demokratskimi volivci tudi na jugu in zahodu ZDA, kjer zlasti med Latinsko- in Afroameričani premočno vodi Hillary Clinton. Foto: Reuters
Bernie Sanders upa, da mu bo zmaga v New Hampshiru dala dovolj zagona za večjo prepoznavnost in podpore med demokratskimi volivci tudi na jugu in zahodu ZDA, kjer zlasti med Latinsko- in Afroameričani premočno vodi Hillary Clinton. Foto: Reuters
Melania in Donald Trump po zmagi v New Hampshiru
Trump se je uvodoma zahvaljeval vsem, ki so mu pomagali do zmage, med drugim soprogi slovenskega rodu Melaniji Trump. "Kaj vse je morala prenašati. Ampak na začetku mi je povedala, da če se bom odločil za predsedniško kandidaturo, bom zmagal in hvala, Melanija, res hvala." Foto: Reuters
New Hampshire glasoval za Sandersa in Trumpa
Sandersu in Trumpu 2. etapa volilnega maratona

Demokratski senator iz Vermonta je v sosednji zvezni državi pometel s Hillary Clinton: samoopredeljeni demokratični socialist Bernie Sanders je prejel kar 60 odstotkov glasov, medtem ko je nekdanje prva dama ZDA dobila 38,5 odstotka glasov med demokratskimi volivci.

Z razliko 21,5 odstotka glasov pri demokratih so se sicer tudi potrdile napovedi anket, ki so bile tokrat natančne tudi za republikance, kjer je bil razred zase Donald Trump s 34,5-odstotno podporo. Drugo mesto je s 16 odstotki zasedel John Kasich, ki na zvezni ravni s zmernimi konservativnimi stališči velja za "avsajderja". Zmagovalec Ohia Ted Cruz je bil z 11,5 odstotka tretji, tesno za njim Jeb Bush, več kot 10 odstotkov pa je dobil še Marco Rubio.

Vlada pripada ljudstvu, ne pa zgolj bogatim
Hillary Clinton je hitro priznala poraz in čestitala Sandersu, ki je v nagovoru privržencem dejal: "Moja zmaga sporoča Washingtonu in Wall Streetu, da vlada pripada ljudstvu, ne pa zgolj bogatim." V govoru, ki ga je opravil v svojem zvenečem rodnem brooklynskem naglasu, je Bernie Sanders poudaril teme, ki zaznamujejo njegovo kampanjo. Obljubil je davek na špekulacije Wall Streeta, splošno zdravstveno zavarovanje za vse, zastonj visoko šolstvo in podobno.

"Ni toliko pomembno, če zmagaš ali izgubiš. Pomembno je, da se po porazu znova dvigneš," je dejala kandidatka, ki je imela do konca lanskega leta še popolnoma odprto pot do demokratske nominacije, zdaj pa se ji ponavlja zgodba iz leta 2008, ko jo je po uvodnem vodstvu ugnal Barack Obama.

Velike ZDA, zid, pravica do orožja, poraz teroristov
V Iowi potolčeni
Donald Trump je zdaj upravičil vlogo favorita in v zmagoslavnem govoru zagotovil, da bo Amerika z njim v Beli hiši spet velika, da bo zgradil zid na jugu, zaščitil pravico do orožja, izprašil teroriste, sam pa bo najboljši predsednik za delovna mesta, kar jih je Bog ustvaril.

Trumpovi podporniki v dvorani so govor prekinjali z vzkliki "USA, USA", Trump pa jih je v zanj neznačilnem slogu miril, ko je omenil zmagovalca demokratskih strankarskih volitev Bernarda Sandersa in mu čestital za zmago. Dejal je, da ne ve, kam namerava Sanders peljati Ameriko, ampak mu ne bo dovolil, da jo vrže stran. Podobno kot Sanders je nato bentil čez posebne interese, ki kupujejo volitve in vplivajo na politike, ter poudaril, da se financira sam, zato ne bo nikomur nič dolžan.

V februarju še Nevada in Južna Karolina
Po prvih dveh volilnih postajah dolgega procesa za izbiranje strankarskih kandidatov za predsednika ZDA zdaj sledijo trije tedni intenzivne kampanje pred običajno odločilnim supertorkom, ki bo 1. marca. Predtem bodo sicer volili še v dveh zveznih državah: Nevadi (20. februarja demokrati, 23. februarja republikanci) in Južni Karolini (20. februarja republikanci, 27. februarja demokrati).

New Hampshire glasoval za Sandersa in Trumpa
Sandersu in Trumpu 2. etapa volilnega maratona