Nadja Savčenko se je znova odločila za gladovno stavko. Foto: Reuters
Nadja Savčenko se je znova odločila za gladovno stavko. Foto: Reuters

S tem želi pritisniti na ruske oblasti, da bi jo izročile Ukrajini, je na Twitterju sporočil njen odvetnik Mark Feigin. Gladovna stavka je bila pričakovana, saj jo je 34-letna pilotka napovedala že v torek, ko je sodišče v Donecku potrdilo začetek prestajanja zaporne kazni.

Savčenkova je več kot 80 dni gladovno stavkala že med decembrom 2014 in marcem 2015, na začetku marca letos pa je hrano in vodo zavračala sedem dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V skladu z rusko zakonodajo jo morajo iz pripora, kjer je trenutno, v prihodnjih desetih dneh premestiti v zapor, razen če jo bodo izročili Ukrajini.

Rusko tožilstvo je Savčenkovo obtožilo sodelovanja v napadu v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, v katerem sta bila ubita dva ruska novinarja, kar je sama ves čas zanikala. Savčenkova je med napadi v bojih na vzhodu Ukrajine sodelovala kot prostovoljka.

Porošenko bi jo izmenjal za dva agenta
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je že v času sojenja Savčenkovi izrazil pripravljenost, da bi jo izmenjali z dvema agentoma, ki jima v Ukrajini sodijo zaradi bojevanja na strani ruskih separatistov. Porošenko in Savčenkova sta v torek po telefonu govorila o zadnjih prizadevanjih za njeno izpustitev.

V Kremlju so v torek ponovno potrdili, da o zapornici niso sprejeli nobene odločitve in da pogajanja z ukrajinskimi oblastmi o njeni izročitvi ne potekajo. Njen primer je bil deležen velike pozornosti tudi v tujini, vključno s Slovenijo, od koder so se vrstili pozivi k njeni izpustitvi. Že med sojenjem so k njeni izpustitvi pozvale Evropska unija in ZDA.