Savdska ženska košarkarska ekipa med ogrevanjem. Foto: Reuters
Savdska ženska košarkarska ekipa med ogrevanjem. Foto: Reuters
Udeležba savdskih tekmovalka na letošnjih olimpijskih igrah naj bi bila zgolj simbolična. Foto: Reuters

"Ženska športna dejavnost (v kraljestvu) ne obstaja in na to temo ne načrtujemo nobenih premikov," je po poročanju Huffington Posta povedal princ Navaf Al Fajsal. "V tem hipu ne podpiramo nobene ženske savdske udeležbe na olimpijskih igrah ali drugih mednarodnih tekmovanjih."
Christoph Wilcke, raziskovalec za Bližnji vzhod pri organizaciji za človekove pravice Human Rights Watch (HRW), pa: "Če je mednarodni olimpijski komite iskal uradno potrditev savdske diskriminacije žensk v športu, jo je za to pristojni minister ravnokar podal. Nemogoče je uskladiti savdsko diskriminacijo proti ženskam s plemenitimi vrednotami olimpijske ustanovne listine."

Princ je na tiskovni konferenci v Džedi, s katero se je sklenilo srečanje arabskih ministrov za mladino in šport, dejal, da je zahteva po ženski udeležbi na olimpijskih igrah in drugih mednarodnih tekmovanjih prišla od Savdijk, ki živijo v tujini, in da njegove organizacije te zahteve ne bodo uradno podprle, da pa bodo sodelovale s temi ženskami, da bi zagotovile, da bi se sprememba "zgodila v primernem okvirju in v skladu z islamskim zakonom".
Princ je še dodal, da je v stalnem stiku s savdskim muftijem in verskim poznavalci, da bi zagotovil, da ne bi "nič poseglo v pravice muslimanske ženske".
Sistematična diskriminacija
V svojem februarskem poročilu z naslovom "Koraki hudiča: Zanikanje pravic ženskam in dekletom po udejstvovanju v športu v Savdski Arabiji" je HRW zapisal sistematično diskriminacijo proti ženskam v športu, vključno z njihovo izključitvijo iz 153 športnih klubov, ki jih upravlja ministrstvo Al Fajsala, savdskega nacionalnega olimpijskega komiteja (NOC) in 29 nacionalnih športnih zvez, ki jih prav tako nadzoruje Navaf Al Fajsal.

HRW je pozval Mednarodni olimpijski komite, da uvrsti savdsko diskriminacijo proti ženskam v športu na dnevni red svojega naslednjega zasedanja 23. maja v Quebecu. "Čas za upanje, da bo dialog s savdskimi oblastmi pripeljal do sprememb diskriminatornih politik, se izteka," je posvaril Wilcke. "Jasno je, da simbolično udejstvovanje savdskih športnic na letošnjih olimpijskih igrah v Londonu ne pomeni konec sistematične diskriminacije proti savdskim športnicam."