Prve žrtve obnovljene letalske ofenzive savdske koalicije so bile krave mlekarice na farmi za zahodu Jemna. Foto: Reuters
Prve žrtve obnovljene letalske ofenzive savdske koalicije so bile krave mlekarice na farmi za zahodu Jemna. Foto: Reuters
Jemen
V 26-milijonskem Jemnu je 2,5 milijona ljudi notranje razseljenih, več kot 14 milijonov pa je brez osnovne zdravstvene pomoči in neoviranega dostopa do hrane, poroča OCHA Yemen, urad Združenih narodov, ki koordinira pomoč v vojni. Foto: Reuters

Savdska državna agencija SPA je objavila: "Vodstvo koalicije, ki podpira legitimno vlado v Jemnu, oznanja konec premirja, ki se je izteklo ob 14.00 v soboto. Koalicija je še vedno voljna ustvariti prave pogoje za mirno rešitev, a premirja ni mogoče vzdrževati zaradi nenehnih kršitev hutijevskih milic in Salehovih sil."

Krhko premirje zdržalo 17 dni
Premirje, razglašeno 15. decembra, je bilo razglašeno sočasno z začetkom mirovnih pogajanj v Ženevi, kjer naj bi pod nadzorstvom Združenih narodov sprte strani skušale najti pot do trajnega premirja in delitve oblasti v razdeljenem Jemnu.

Koalicija sunitskih držav, ki jo je organizirala in vodi Savdska Arabija, je predtem devet mesecev bombardirala položaje šiitske hutijske milice in sil, ki so zveste nekdanjemu dolgoletnemu predsedniku Jemna Aliju Abdulahu Salehu. Od začetka savdskih zračnih napadov je bilo v Jemnu po podatkih Združenih narodov ubitih več kot šest tisoč ljudi, od tega polovica civilistov.

V izjavi za javnost so v Riadu zapisali, da so sovražne sile izstrelile več balističnih raket na Savdsko Arabijo, pri čemer so ciljali obmejne vojaške postojanke in tudi vasi in mesta v obmejnem pasu.

Se bo 2. krog pogovorov sploh začel?
Pogovori v Ženevi v prvih 14 dneh niso prinesli oprijemljivih izidov, drugi krog pogajanj naj bi se začel 14. januarja, a po enostranskem razdrtju premirja od Savdijcev in njihovih zaveznikov, ki se zadnje mesece tudi na kopnem bojujejo s hutiji, pa je zdaj vsa manj upanja na hitro rešitev za trajnejšo prekinitev ognja. Savdska letala so medtem že obnovila z vso silovitostjo zračno ofenzivo, osrednja tarča napadov pa je mesto Taiz, ki ga koalicijske in provladne sile Abda Rabuja Mansurja Hadija neuspešno napadajo že več mesecev.