Kerry poziva k umiritvi razmer med pomembno ameriško zaveznico Savdsko Arabijo in Iranom, še eno ključno bližnjevzhodno državo, s katero so ZDA pred kratkim dosegle sporazum glede jedrskega programa. Foto: EPA
Kerry poziva k umiritvi razmer med pomembno ameriško zaveznico Savdsko Arabijo in Iranom, še eno ključno bližnjevzhodno državo, s katero so ZDA pred kratkim dosegle sporazum glede jedrskega programa. Foto: EPA
false
Iranski zunanji minister obtožuje Savdsko Arabijo spodkopavanja poskusov Teherana, da omili napetosti na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva John Kirby je dejal, da je Kerry po telefonu govoril z zunanjima ministroma obeh držav in savdskim princem Mohamedom bin Salmanom. Savdska Arabija je namreč po napadu na savdsko veleposlaništvo v Teheranu in konzulat v Mašhadu z Iranom prekinila diplomatske stike, sam požig pa je sledil savdski sobotni usmrtitvi pomembnega šiitskega klerika Nimra Al Nimra.

Kerry je po besedah Kirbyja v pogovorih poudaril pomen napredovanja glede mirovnega dogovora v Siriji. Kirby je dejal, da želi Kerry predvsem pomiriti napetosti in spodbuditi dialog med državama, ob tem pa poudarja, da obstajajo v regiji tudi druga pereča vprašanja. Ključno za Kerryja pa naj bi bilo, da dunajski proces v okviru mirovnih prizadevanj za Sirijo ne zastane, poroča BBC.

Dunajski pogovori so namreč prvi, na katerih so glede Sirije za isto mizo sedli poleg drugih relevantnih držav tudi predstavniki Irana in Savdske Arabije, dveh glavnih rivalov na Bližnjem vzhodu, ki na nasprotnih bregovih s podporo nasprotujočim stranem stojita tudi v vojnah v Siriji in Jemnu.

Z Iranom sta po Savdski Arabiji stike prekinili tudi pomembni savdski zaveznici, Bahrajn in Sudan, za sicer manj oster ukrep pa so se odločili tudi Kuvajt in Združeni arabski emirati. Obe državi sta iz Teherana odpoklicali svojega veleposlanika, to pa je zdaj storil še Katar. Turčija je sicer podobno kot ZDA, sicer ena glavnih oboroževalk savdske kraljevine, pozvala k umiritvi odnosov med Savdsko Arabijo in Iranom.

Iran: Savdska Arabija spodnaša naše poskuse zmanjševanja napetosti
Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif medtem zahteva, da mora Savdska Arabija prekiniti svoje dolgotrajne poskuse spodnašanja iranskih naporov za zmanjševanje napetosti na Bližnjem vzhodu in širše. "Zadnji dve leti in pol Savdska Arabija nasprotuje diplomaciji Irana," je Zarif dejal na skupni novinarski konferenci z iraškim kolegom Ibrahimom Al Džafarijem, ki je obiskal Teheran.

"Savdska Arabija se je zoperstavila našim naporom in nasprotovala jedrskemu dogovoru skupaj s sionističnim režimom," je dejal Zarif o izraelskem nasprotovanju dogovoru med Iranom in svetovnimi silami o jedrskem programu.

"Nikoli si nismo želeli ustvarjati napetosti. Vedno smo vodili politiko vzajemnega delovanja in dialoga," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Zarif, ki je spomnil, da je iranska vlada napad na savdsko veleposlaništvo v Teheranu obsodila kot neupravičen. V Teheranu so tako poudarili, da bodo odločno ukrepali proti napadalcem na savdska diplomatska predstavništva. "Napadalci so kriminalci, katerih nezakonito in neislamsko dejanje je škodilo tudi mednarodnemu ugledu Irana," je izjavil iranski predsednik Hasan Rohani. V povezavi z napadi so sicer v Iranu doslej aretirali 50 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Teheranu so danes kljub naraščajočim napetostim izrazili pripravljenost na pogovore z Riadom. Medtem so iranski diplomati že zapustili Savdsko Arabijo, savdski diplomati pa so se iz Irana po poročanju savdskih medijev v domovino vrnili že v torek.