Bleekna bodo iz zapora premestili na psihiatrično zdravljenje. Foto: EPA
Bleekna bodo iz zapora premestili na psihiatrično zdravljenje. Foto: EPA

Kot je sporočil belgijski pravosodni minister Koen Geens, so se zdravniki, ki zdravijo 51-letnega Bleekna, odločili, da prekinejo postopek evtanazije. Po poročanju nekaterih medijev naj bi se sam odpovedal aktivni pomoči pri umiranju.

Bleeken, ki je zaprt že 26 let, bo iz zapora v belgijskem mestu Brugge premeščen v novi center za psihiatrično zdravljenje v Gentu. Pravosodni minister ni pojasnil razlogov za prekinitev postopka evtanazije, ampak je le dejal, da gre za pravico do medicinske zaupnosti.

Belgijski mediji so poročali, da naj bi Bleekna evtanazirali v zaporu 11. januarja, ko naj bi mu vbrizgali smrtonosno injekcijo. Za pravico do evtanazije se je Bleeken boril več let, kot razlog za to pa je navajal neznosne duševne muke, ker ne more nadzorovati svoje potrebe po spolnem nasilju. Septembra lani je dobil dovoljenje za evtanazijo.

Belgija je evtanazijo legalizirala leta 2002 in tako za Nizozemsko postala druga država na svetu, kjer je evtanazija dovoljena. Leta 2013 so v Belgiji izvedli rekordnih 1.807 primerov evtanazije.

V Belgiji je evtanazija dovoljena za "ljudi, ki trpijo neznosne muke, tudi psihične". Kot prvi so v Belgiji februarja lani uvedli pravico do evtanazije tudi za neozdravljivo bolne otroke, ne glede na njihovo starost.