Warmbier je po 16 mesecih v Severni Koreji že na poti domov. Foto: Reuters
Warmbier je po 16 mesecih v Severni Koreji že na poti domov. Foto: Reuters
KIm Džong Un
Ameriški košarkar Dennis Rodman je velik prijatelj severnokorejskega voditelja Kima Džong Una. Foto: Reuters

Warmbier je že na poti v ZDA, je še dejal Tillerson in dodal, da nadaljujejo pogovore s severnokorejskimi oblastmi glede usode treh drugih priprtih Američanov.

"Najin sin prihaja domov," je po poročanju Washington Posta dejal Warmbierov oče. Študentovo zdravstveno stanje ni jasno, po navedbah ameriškega časnika, ki navaja njegove starše, naj bi bil v komi že skoraj od konca sojenja, torej več kot leto dni. Tillerson ni želel komentirati njegovega stanja, bivši ameriški politik in diplomat Bill Richardson, ki je bil odposlanec za Severno Korejo in se je lani pogajal o Warmbierovi izpustitvi, pa je dejal, da bo morala Severna Koreja pojasniti, zakaj je 22-letnik v komi.

22-letnega Warmbierja so severnokorejske oblasti prijele v začetku januarja lani. Takrat je severnokorejska tiskovna agencija KCNA poročala, da je Otto Frederick Warmbier, dodiplomski študent poslovne smeri z Univerze v Virginiji, v državo vstopil kot turist z namenom, da bi po nalogu ameriške vlade zamajal temelje enotnosti Severne Koreje. Ob odhodu iz Severne Koreje so pri njem odkrili ukraden plakat s propagandnim geslom.

Zaradi "sovražnega dejanja proti državi" so ga potem marca obsodili na 15 let prisilnega dela. ZDA so Severno Korejo takoj pozvale, naj Warmbierja izpustijo in pomilostijo. Takratni tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je Pjongjang obtožil, da ameriške državljane uporablja za "orodje svoje politične agende".

Za zdaj ni jasno, ali je njegova izpustitev povezana s prihodom ameriškega košarkarja Dennisa Rodmana v Severno Korejo. Ta je ob prihodu dejal, da je prišel na obisk kot običajen državljan.