Bae in Miller sta bila še zadnja zaprta Američana v Severni Koreji. Foto: EPA
Bae in Miller sta bila še zadnja zaprta Američana v Severni Koreji. Foto: EPA
Matthew Todd Miller
Miller je v Severno Korejo pripotoval s turističnim vizumom. Foto: EPA

Kenneth Bae in Matthew Todd Miller sta proti domovini poletela v družbi nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti Jamesa Clapperja, čigar vlogo pri njuni izpustitvi je pohvalil predsednik Obama.

Izpustili so ju manj kot tri tedne po tem, ko so severnokorejske oblasti izpustile še enega Američana, ki je bil zaprt, ker je na stranišču v neki restavraciji pustil Sveto pismo.

Bae je misijonar in so ga v Severni Koreji prijeli novembra leta 2012. Zaradi zločinov proti državi so ga obsodili na 15 let prisilnega dela. Millerja so priprli aprila in ga zaradi domnevnega vohunjenja obsodili na šest let prisilnega dela. ZDA so večkrat pozvale k njuni izpustitvi in pri tem navedle humanitarne razloge, še posebej pri Baeju, ki naj bi imel zdravstvene težave.

Vloga Clapperja pri njuni izpustitvi je presenečenje in ameriške oblasti niso pojasnile, kako se je to zgodilo. Pjongjang je oba Američana izpustil le nekaj ur, preden se je Obama odpravil na pot v Azijo, kjer ga bo pot zanesla tudi v Peking in tam se bo s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom med drugim pogovarjal o severnokorejskem jedrskem programu.

Zahvala Švedski
Ameriško zunanje ministrstvo se je za izpustitev Baeja in Millerja zahvalilo Švedski, ki pogosto odigra vlogo posrednika za ZDA, ki z izolirano azijsko državo nimajo diplomatskih stikov. Po navedbah nekaterih virov naj Washington ne bi ponudil nič za njuno izpustitev. Pjongjang sicer zanika, da zaprte Američane izrablja za lutke v diplomatski igri.

Miller je v Severno Korejo prišel s turističnim vizumom, ki ga je po prihodu raztrgal in od oblasti v Pjongjangu zahteval, da mu podelijo azil. Na sojenju za vohunstvo so tožilci povedali, da jim je dejal, da ima tajne informacije o ameriški vojaški navzočnosti v Južni Koreji. Bae je po drugi strani delal na Kitajskem od leta 2006 in je večkrat vodil skupine turistov na obisk v Severno Korejo.