Severna Koreja je raketi izstrelila v morje. Foto: EPA
Severna Koreja je raketi izstrelila v morje. Foto: EPA
Varnostni svet ZN-a
Varnostni svet je obljubil, da bo pripravil novo resolucijo, s katero bodo morda Pjongjangu naložili nove sankcije. Foto: EPA
Južna Koreja
Potem ko je Severna Koreja izvedla jedrski poskus, so se ljudje v Južni Koreji podali na ulice in izražali svoje nezadovoljstvo z dejanjem. Foto: EPA
Barack Obama
Barack Obama je obsodil dejanje Severne Koreje in sosedama, Japonski in Južni Koreji, obljubil pomoč. Foto: EPA
Severna Koreja preti

Po poročanju severnokorejske tiskovne agencije so raketo zemlja-zrak in zemlja-morje izstrelili z vzhodne obale v bližini mesta Hamhung. Vsaka raketa naj bi imela dosega 130 kilometrov, obe pa sta padli v morje. Že predtem je Severna Koreja na delu Rumenega morja prepovedala plovbo, kar je bila napoved, da Pjongjang še ni končal preizkusov raket.

Varnostni svet obsodil jedrski poskus
Varnostni svet Združenih narodov je ponoči ostro obsodil nedeljski jedrski poskus Severne Koreje in ga označil kot hudo kršitev vseh dosedanjih resolucij. V ponedeljek popoldne so se predstavniki petih stalnih članic Varnostnega sveta (ZDA, Rusija, Velika Britanija, Kitajska in Francija) na zahtevo Japonske najprej sešli s predstavnikoma Japonske in Južne Koreje, nato pa je za mizo sedla še petnajsterica. Sporočilo, ki so ga pripravili Severni Koreji, je bila nezavezujoča izjava, a VS še ni rekel zadnje besede.

Predsedujoči VS-ju, ruski veleposlanik Vitalij Čurkin, je dejal, da je bil najnovejši poskus Severne Koreje jasna kršitev vseh dosedanjih dokumentov, in napovedal, da bodo začeli pripravljati novo resolucijo, za katero pa še ni jasno, ali bo vsebovala tudi nove ukrepe proti Pjongjangu. Čurkin je povedal, da bo osnutek nove resolucije pripravila Japonska, ki je trenutno nestalna članica, kar pomeni, da bo resolucija izjemno ostra.

Pjongjang mora upoštevati dosedanje resolucije
Varnostni svet zahteva, da Severna Koreja upošteva določila dveh doslej sprejetih resolucij. Resolucija 1695 leta 2006 je obsodila poskus raketnega izstrelka Severne Koreje, resolucija 1718 oktobra istega leta pa je obsodila prvi dejanski jedrski poskus Severne Koreje in proti državi uvedla dodatne sankcije. Obe resoluciji sta zahtevali prepoved jedrskih poskusov, ukinitev jedrskega programa in programa raketnih izstrelkov ter vrnitev k pogajanjem v okviru šestih držav (ZDA, Rusije, Kitajske, Japonske, Severne in Južne Koreje).

Države, ki imajo jedrsko orožje:
ZDA, Rusija, Velika Britanija, Francija, Kitajska, Indija, Pakistan, Severna Koreja
Države, ki imajo jedrsko orožje, a tega ne priznajo:
Izrael
Države, ki naj bi imele jedrsko orožje:
Iran, Sirija
Države, ki jim jedrsko orožje zagotavljajo ZDA:
Belgija, Nemčija, Italija, Nizozemska,
Turčija, Kanada, Grčija
Države, ki so včasih imele jedrsko orožje:
Južna Afrika, Belorusija, Kazahstan, Ukrajina


Ban in Obama ostro nad Severno Korejo
Dejanje Severne Koreje je obsodil tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je dejal, da močno obžaluje dejanje Pjongjanga in da je zaskrbljen zaradi negativnega vpliva tega dejanja na mir in stabilnost na območju. Ameriški predsednik Barack Obama je sporočil, da ostro obsoja nepremišljeno dejanje, ki ogroža prebivalce na območju in pomeni hudo kršitev mednarodnega prava. Obama je dodal še, da Pjongjang poglablja lastno osamitev in izziva še večji mednarodni pritisk, sosedama Japonski in Južni Koreji pa je obljubil obrambno pomoč.

Najnovejši jedrski poskus Severne Koreje so obsodili tudi zunanji ministri Evropske unije in Azije, ki zasedajo v vietnamskem mestu Hanoj. Pjongjang so pozvali, naj ne izvaja novih poskusov, naj upošteva resolucije VS-ja in naj se vrne za pogajalsko mizo.

Pjongjang še ni rekel zadnje besede
Severna Koreja je v nedeljo izvedla podzemni jedrski poskus, poleg tega pa izstrelila še tri rakete kratkega dosega. Iz Pjongjanga so sporočili, da so s poskusom želeli izboljšati svoj jedrski arzenal, ki naj bi jih obranil pred napadom ZDA. "Jasno je, da se v politiki do Severne Koreje ni spremenilo prav nič, tudi z novo ameriško administracijo ne," je poročala severnokorejska tiskovna agencija.

B. T.

Severna Koreja preti