Severna Koreja vztraja, da jedrskega reaktorja ne uporablja za izdelavo orožja. Foto: Reuters
Severna Koreja vztraja, da jedrskega reaktorja ne uporablja za izdelavo orožja. Foto: Reuters

Novico so sporočili le nekaj dni zatem, ko je Severna Koreja izstrelila raketo dolgega dometa, kar so kritiki označili za preizkus prepovedane raketne tehnologije, Pjongjang pa vztraja, da so z raketo zgolj izstrelili v vesolje opazovalni satelit in da je njihov vesoljski program povsem znanstvene narave.

Pjongjang je sicer v preteklosti izvedel že več jedrskih preizkusov, v reaktorju pa lahko proizvedejo šest kilogramov plutonija na leto.

"Ocenjujemo, da Severna Koreja že dovolj dolgo upravlja reaktor, da bi lahko začela uporabljati plutonij v nekaj tednih ali mesecih," je še dodal Clapper.

Ameriški predsednik Barack Obama medtem zaradi severnokorejske izstrelitve miri voditelja Južne Koreje in Japonske. Obama se je z južnokorejskim predsednikom Park Geun Hjejem in japonskim premierjem Šinzom Abejem pogovarjal ločeno po telefonu v ponedeljek zvečer, v klicu pa jima je zatrdil, da imata vso podporo ZDA.

Obama je ob tem ostro obsodil severnokorejska dejanja in pozval k odločnemu mednarodnemu odzivu, vključno z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov.