Jedrski raziskovalni center Jongbjon v Severni Koreji, kjer so zjutraj izvedli jedrski poskus. Slika je sicer iz leta 2003. Foto: EPA
Jedrski raziskovalni center Jongbjon v Severni Koreji, kjer so zjutraj izvedli jedrski poskus. Slika je sicer iz leta 2003. Foto: EPA
Severna Koreja
Dejanje Severne Koreje polni časopise po vsem svetu. Foto: EPA
Severna Koreja
Mednarodne agencije so zaznale seizmično delovanje v Severni Koreji, ki je že sporočila, da je bilo to zaradi jedrskega poskusa. Foto: Reuters
Južna Koreja
Vodstvo centralne banke Južne Koreje, ki se je sestalo na nujnem sestanku po jedrskem poskusu. Foto: EPA
Severna Koreja izvdla jedrski poskus

Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je sporočila, da je Pjongjang uspešno izvedel tretji jedrski poskus. Pojasnili so, da so uporabili manjšo in lažjo jedrsko bombo z večjo eksplozivno močjo, ki naj ne bi imela nobenega negativnega vpliva na okolico. Ob tem so dodali, da so test izvedli na varen in nadzorovan način ter v primernem okolju.

"Jedrski poskus je bil opravljen v okviru ukrepov za zaščito naše nacionalne varnosti in suverenosti proti brezobzirni sovražnosti ZDA, ki kršijo našo pravico do miroljubnih satelitov," je še poročala agencija.

Ob poskusu zaznali potresni sunek z magnitudo 4,9
Mednarodna agencija za nadzor jedrskih dejavnosti, je sporočila, da je, potem ko so več tednov ugibali, da naj bi Pjongjang v kratkem izvedel jedrski poskus, zaznala nenavadno potresno delovanje v Severni Koreji. "Malo pred 3. uro zjutraj smo v Severni Koreji zaznali nenavaden potresni sunek z magnitudo 4,9," je potrdila tiskovna predstavnica organizacije Annika Thunborg.

Seizmografi so sunek zaznali na območju ob kitajski meji, kjer je severnokorejska lokacija za jedrske poskuse Pungjeri. Poskus naj bi imel moč med šestimi in sedmimi kilotonami, kar je precej več kot pri prvih dveh poskusih (za primerjavo, eksplozija v Hirošimi je imela moč 20 kiloton). Za zdaj še ni znano, ali je Severna Koreja pri poskusu uporabila uran.

Obsodba poskusa
Varnostni svet Združenih narodov je ostro obsodil severnokorejski jedrski poskus. Hkrati je 15-članic Varnostnega sveta napovedalo, da bodo takoj začele z oblikovanjem novih sankcij proti Pjongjangu.

Podzemni jedrski poskus, ki ga je izvedla Severna Koreja, "je jasna grožnja mednarodnemu miru in varnosti", piše v izjavi najmočnejšega organa svetovne organizacije, ki jo je prebral predsedujoči VS-ju, južnokorejski zunanji minister Kum Sung Hvan. Je tudi grožnja Korejskemu polotoku in Severovzhodni Aziji, je dodal.

Pojasnil je še, da so bili na današnji nujni seji, ki je potekala za zaprtimi vrati, enotni in da je izjavo podprla tudi Kitajska. Napovedal je tudi, da bodo takoj začeli s pogovori za oblikovanje "ustreznih ukrepov" proti Severni Koreji.

Jedrski poskus je že ostro obsodil generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki je dejal, da gre za "jasno in resno kršitev resolucij Varnostnega sveta". "Obžalovanja vredno je, da Pjongjang zavrača pozive mednarodne skupnosti in se ne vzdrži takih provokativnih dejanj," je še dodal Ban.

Svet obsoja poskus in obljublja sankcije
Ameriški predsednik Barack Obama je v odzivu na jedrski poskus dejal, da gre za "zelo provokativno dejanje, ki ogroža stabilnost na območju". " Poskus krši številne resolucije Varnostnega sveta in pomeni grožnjo tako ZDA kot mednarodnemu miru in varnosti," je še dodal. Obljubil je hiter in oster odziv mednarodne skupnosti in dejal, da bodo "sprejeli vse potrebne ukrepe, da zaščitijo sebe in svoje zaveznike".

Japonska je ob tem že sporočila, da bo uvedla tudi svoje sankcije proti Severni Koreji. "O tem vprašanju moramo razpravljati in primerno ukrepati, tudi z lastnimi sankcijami, medtem ko tesno sodelujemo z drugimi državami," je povedal japonski premier Šinzo Abe.

Severnokorejski poskus je ostro obsodila tudi Rusija. "Obsojamo dejanja Severne Koreje in jih skupaj z izstrelitvijo balistične rakete v decembru vidimo kot kršitev resolucije Varnostnega sveta," so sporočili z ruskega ministrstva za zunanje zadeve.

"Groba kršitev vseh resolucij"
Tudi britanski zunanji minister William Hague je ostro obsodil severnokorejski jedrski poskus in dejal, da se bo Velika Britanija zavzemala za oster odziv na dejanje. "Ostro obsojam severnokorejski poskus, ki je kršitev resolucij Varnostnega sveta 1718, 1874 in 2087. Velika Britanija bo takoj začela pogajanja s partnerji iz Varnostnega sveta, da uskladimo oster odziv na dogajanje," je povedal Hague.

Tudi Francija ni postopala nič drugače. "Francija zahteva, da mora Severna Koreja spoštovati mednarodne zaveze, ter začeti s popolnim, preverljivim in nepovratnim opuščanjem jedrskega in balističnega programa," je povedal predsednik Francois Hollande in dodal, naj s svojimi dejanji ne zaostrujejo položaja v regiji.

Obsodbe jedrskega poskusa prihajajo tudi iz Bruslja, kjer sta se ostro odzvala tako Evropska unija kot Nato.

Iran za svet brez jedrskega orožja, Kitajska na zagovor poklicala veleposlanika
Iz Irana je prišlo obvestilo, da se po severnokorejskem jedrskem poskusu Teheran, ki je zaradi svojega jedrskega programa prav tako podvržen sankcijam mednarodne skupnosti, zavzema za uničenje vsega jedrskega orožja. "Moramo doseči točko, kjer nobena država ne bo imela jedrskega orožja," je povedal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva.

Odzvala se je tudi Kitajska, sicer zaveznica Severne Koreje, ki je na zagovor poklicala severnokorejskega veleposlanika. Kitajski zunanji minister Yang Jiechi je povedal, da je Kitajska izjemno nezadovoljna in da ostro nasprotuje severnokorejskemu jedrskemu poskusu. "Severno Korejo pozivamo, naj preneha z vsemi dejanji, ki bi lahko še poslabšala razmere, ter naj se čim prej vrne k dialogu in posvetovanjem," je še dodal.

Čas poskusa natančno izbran
Tokratni jedrski poskus Severne Koreje je že tretji, pred tem je poskuse izvedla leta 2006 in 2009, in prvi za novega severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Mednarodna skupnost je takrat uvedla vrsto sankcij proti Severni Koreji.

Analitiki so prepričani, da je Pjongjang natančno izbral čas izvedbe poskusa, da bi pritegnil čim več pozornosti. 16. februarja bi Kim Džong Il praznoval svoj rojstni dan, Kitajci ravno praznujejo svoje novo leto, ameriški predsednik Barack Obama pa bo imel ponoči svoj prvi govor o stanju v državi v svojem drugem mandatu.

Severna Koreja izvdla jedrski poskus