Po neuspelih poskusih je decembra Severna Koreja uspešno poslala satelit v orbito. Foto: EPA
Po neuspelih poskusih je decembra Severna Koreja uspešno poslala satelit v orbito. Foto: EPA

Pjongjang ni sporočil nobenega časovnega razporeda za svoje načrte, toda poznavalci menijo, da je mednarodno skoraj povsem izolirana država že "tehnično pripravljena" na svoj tretji jedrski poskus.

Prvega je izvedla leta 2006 in drugega leta 2009, zaradi česar je mednarodna skupnost sprejela sankcije proti nepredvidljivi azijski jedrski sili, ki ji prepovedujejo izvajanje jedrskih poskusov in preizkušanje raketne tehnologije.

Decembra je Severna Koreja izstrelila raketo dolgega dosega, ki je po njenih trditvah v orbito ponesla komunikacijski satelit, zaradi česar je Varnostni svet ZN-a v torek na predlog ZDA sprejel resolucijo, ki je obsodila izstrelitev in uvedla nove sankcije, med drugim prepoved potovanja v tujino in zamrznitev premoženja visokih predstavnikov režima.

Odgovor Severne Koreje na resolucijo je bil opozorilen in odločen. "Ne skrivamo tega, da imajo različni sateliti, izstrelitve raket dolgega dosega in jedrski poskusi, ki jih izvajamo, za tarčo ZDA," je sporočila severnokorejska komisija za državno obrambo, vrhovni vojaški organ v militarizirani državi, ki se ponaša s četrto najštevilčnejšo vojsko na svetu.

Kitajska z omejenim vplivom na sosedo
Washington je Pjongjang opozoril, naj ne nadaljuje priprav na svoj tretji jedrski poskus. "Upamo, da tega ne bodo storili. Pozivamo jih, naj ne storijo tega," je dejal visoki ameriški odposlanec za Severno Korejo Glyn Davies, vendar je dejal, da bo to odločitev Severne Koreje.

Še večji glavobol kot Američanom dejanja Severne Koreje v tem trenutku povzročajo njeni veliki sosedi in glavni zaveznici Kitajski, ki je sama v procesu tranzicije in prenosa oblasti na novo generacijo voditeljev s prihodnjim predsednikom Ši Džinpingom na čelu. Peking je podprl zadnjo resolucijo kot tudi prejšnji dve iz leta 2006 in 2009.

Pjongjang je zavrnil povabilo k obnovitvi šeststranskih pogajanj o severnokorejskem jedrskem program. "Po vseh teh letih in številnih krogih šeststranskih pogovorov lahko vidimo, da je vpliv Kitajske na Severno Korejo zelo omejen. Kitajska jih lahko edinole poskuša prepričati, naj ne uresničijo svojih groženj," je povedal strokovnjak za korejska vprašanja Cai Džjan z univerze Fudan v Šanghaju.

Pjongajang z grožnjo nad resolucijo
Pjongajang z grožnjo nad resolucijo