Kitajska ima v strateško pomembni pokrajini, ki ji Ujguri rečejo Vzhodni Turkmenistan, nastanjene številne posebne enote, ki zatirajo ujgurski upor. Foto: EPA
Kitajska ima v strateško pomembni pokrajini, ki ji Ujguri rečejo Vzhodni Turkmenistan, nastanjene številne posebne enote, ki zatirajo ujgurski upor. Foto: EPA
Mošeja v Kašgarju, na zahodu pokrajine Sinkiang
Ujguri so še nekaj desetletij nazaj predstavljali veliko večno prebivalstva pokrajine Sinkiang, po zadnjih uradnih podatkih pa so jih priseljeni Hani že ujeli po številu. Foto: EPA

Gre za nov izbruh nasilja v provinci, kjer vlada precejšnja napetost med muslimansko ujgursko manjšino in hansko (kitajsko) večino. Predstavnica regionalnih oblasti najzahodnejše kitajske province Hov Hanmin je povedala, da sta bila oba napadalca Ujgura. Eden je bil ubit v nasilju, ki je sledilo napadu, drugega pa jim je uspelo aretirati.

Ugrabila tovornjak in začela pobijati
Kot je objavila regionalna vlada, sta napadalca najprej ugrabila tovornjak, ki je čakal na semaforju pri tržnici v mestu Kašgar. Ubila sta voznika in tovornjak zapeljala v množico na bližnjem pločniku, zatem pa sta izstopila in na slepo pričela zabadati ljudi. Šest sta jih ubila, preden se je množica uprla in enega izmed napadalcev ubila.

Po poročanju kitajske agencije Šinhua naj bi še pred napadom odjeknili dve eksploziji. Najprej je eksplodiral kombi, skoraj sočasno pa naj bi eksplozija odjeknila tudi na tržnici.

V nedeljo še skupinski napad na Hane
Podivjana tolpa, ki naj bi jo po kitajskih navedbah sestavljali Ujguri, je v mestu Kašgar dan potem ubila tri ljudi, 11 pešcev in policistov je bilo v napadu ranjenih. Policija je ustrelila štiri osumljence, še štiri so pridržali.

Lokalni viri so sprva poročali, da je trojica umrla v eksploziji bombe. Po navedbah prič pa so jih zabodli člani tolpe.

Pred dvema tednoma napadena policijska postaja
Gre že za drugi večji incident v nemirni pokrajini v mesecu dni. 18. julija je bilo v napadu na policijsko postajo v mestu Hotan ubitih več policistov in lokalnih prebivalcev. Kitajske oblasti so za napad okrivile teroriste, ki pripadajo ujgurski manjšini.

Ujguri krivdo valijo na stran Pekinga
Svetovni ujgurski kongres s sedežem v Nemčiji je medtem, sklicujoč se na lokalne vire, dejal, da sta se napadalca najprej sprla s pripadniki civilnih sil, ki skrbijo za javni red in mir. "Incident je težko verjeten, a si pred njim ne smemo zatiskati oči. Peking mora sprejeti odgovornost, saj je incident sprožila represija," je dejala predstavnica kongresa Dilxat Raxit.

Spopadi med muslimanskimi Ujguri in Hani v Sinkjangu niso redkost. Veliko Ujgurov namreč Hane dojema kot vsiljivce, ki so zasedli njihovo domovino. A kitajske oblasti ujgurske proteste vztrajno označujejo kot delovanje separatistov, ki dobivajo podporo od somišljenikov v tujini.