'Ne slikaj, ne sprašuj,' je odgovor kitajskih varnostnih sil na vprašanja, kakšna je njihova naloga na ulicah Urumčija. Foto: Reuters
'Ne slikaj, ne sprašuj,' je odgovor kitajskih varnostnih sil na vprašanja, kakšna je njihova naloga na ulicah Urumčija. Foto: Reuters

V milijonskem mestu na skrajnem zahodu Kitajske je sicer mirno, tamkajšnje oblasti pa so muslimanskim Ujgurom že pred dnevi svetovale, naj na obletnico izruha nemirov ostanejo doma.

Peking okrivil izključno Ujgure
V Urumčiju je 5. julija 2009 izbruhnilo nasilje, ki ga je sprožila jeza dela manjšinskih Ujgurov nad kitajsko prevlado v rokah etničnih Hanov. V dneh, ki so sledili, so skupine iz vrst Hanov, oborožene z noži in železnimi palicami, preplavile mestne ulice in se maščevale.

V nasilju, ki je trajalo tri dni, je po uradnih podatkih umrlo skoraj 200 ljudi, 1.700 pa je bilo ranjenih. Pred sodišče je stopilo okoli 200 ljudi, pri čemer so jih kitajske oblasti 26 obsodile na smrti. Devet smrtnih kazni so že izvršili. Oblasti v Pekingu so krivdo za nasilje pripisale "etničnim separatistom".

Kamere in policisti na vsakem koraku
Policijske enote, opremljene s čeladami in ščiti, so tako rekoč obkolile Ljudski trg v osrčju mesta, kjer se je nasilje pred letom dni začelo. Sam trg je sicer zaradi obnovitvenih del trenutno zaprt. Oblasti so že pred dnevi na območju spopadov namestile okoli 40.000 nadzornih kamer.

Na drugi strani je vlada v Pekingu namenila veliko sredstev za izboljšanje socialnih in gospodarskih vprašanj v avtonomni pokrajini. Pred obletnico je bil tudi razkrit načrt za novo mestno četrt, v katero bodo lahko preselili 200.000 ljudi iz divjih barakarskih naselij.