Žrtve zračnih napadov mednarodne koalicije proti IS-ju so tudi številni civilisti. Na fotografiji je prizor iz Homsa. Foto: Reuters
Žrtve zračnih napadov mednarodne koalicije proti IS-ju so tudi številni civilisti. Na fotografiji je prizor iz Homsa. Foto: Reuters

Kot je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu, je bilo v torek v zračnih napadih na položaje samooklicane Islamske države (IS) okoli severnega mesta Manbidž ubitih najmanj 56 civilistov, dan predtem pa je Observatorij sporočil, da je bilo v severnem predelu tega mesta pod nadzorom IS-ja ubitih 21 civilistov.

Ruski portal rt.com je pisal, da je v 30 zračnih napadih v okolici Manbidža umrlo več kot 100 civilistov. Med mrtvimi naj bi bilo tudi 44 otrok, še poroča rt.com. Sirsko zunanje ministrstvo je pisalo ZN-u in za smrti obtožilo ameriška in francoska vojaška letala.

"Orodje za novačenje teroristov"
Predsednik Sirske narodne koalicije Anas Al Abdah je po poročanju Reutersa dejal, da bi morali biti zračni napadi ustavljeni, dokler traja preiskava teh primerov. Ob tem je opozoril, da bodo poboji civilistov v zračnih napadih, ki jih izvaja koalicija pod vodstvom ZDA, "postali orodje za novačenje za teroristične organizacije".

Po besedah Al Abdaha v pismu zunanjim ministrom držav v koaliciji zoper IS morajo preiskave takšnih dogodkov povzročiti ne le sprememb postopkov pri nadaljnjih operacijah, ampak tudi vzpostavitev odgovornosti za ljudi, ki povzročijo tako velike kršitve.

Carter: Koalicija pod vodstvom ZDA je civilizirana
Ameriški obrambni minister Ashton Carter je v sredo dejal, da bodo sile pod vodstvom ZDA pregledale poročila o civilnih žrtvah okoli Manbidža. "Pozorna skrb, da se izognemo civilnim žrtvam in preglednost tega vprašanja je odsev civilizirane narave te koalicije," je dejal Carter.

Srečanja zunanjih in obrambnih ministrov mednarodne koalicije proti IS-ju v Washingtonu, ki se ga udeležujejo predstavniki več kot 40 držav, se bosta udeležila tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec in obrambna ministrica Andreja Katič.