Sirijo vsak dan pretresa nasilje (fotografija je simbolična). Foto: Reuters
Sirijo vsak dan pretresa nasilje (fotografija je simbolična). Foto: Reuters

Sirska državna televizija je poročala, da se je napad zgodil v okrožju Mazeh v središču prestolnice, v katerem so številne vladne in vojaške ustanove, in da je šlo za "teroristično eksplozijo". Avtomobil bomba je eksplodiral blizu neke šole.

Premier jo je odnesel brez poškodb
"Bomba je bila namenjena premierjevemu konvoju, a doktor Al Halki se počuti dobro, v napadu ni bil ranjen," so sporočili.

Napad naj bi zahteval nekaj življenj, a še ni znano, koliko. Šlo naj bi za samomorilsko dejanje. Priče poročajo, da sta zgorela avtobus in avtomobil. Mazeh je bogata soseska v zahodnem delu Damaska, kjer živijo številni visoki člani režima predsednika Bašarja Al Asada.

Aktivistična skupina s sedežem v Veliki Britaniji, Sirsko opazovalno telo za človekove pravice, trdi, da je v napadu umrl varnostnik premierja Al Halkija, njegov voznik in še en varnostnik pa naj bi bila huje poškodovana.

Halki je bil za sirskega premierja imenovan avgusta lani, potem ko je njegov predhodnik Riad Hidžab prebegnil na opozicijsko stran.

Sirske sile in uporniki se v Damasku in okolici že več mesecev borijo za prevlado, a do zdaj nobeni strani ni uspelo prevladati.

To je bil drugi napad v okrožju Mazeh. Lani se je samomorilski napadalec razstrelil pred stavbo notranjega ministrstva. Notranji minister je bil huje ranjen.