Sirski vojaki se po vsej državi spopadajo z uporniki. Foto: EPA
Sirski vojaki se po vsej državi spopadajo z uporniki. Foto: EPA

Sirski observatorij za človekove pravice je poročal, da so uporniki ob zasedbi letališča ubili, ranili in zajeli približno 40 pripadnikov sirske vojske. "Preostanek vojakov se je umaknil z območja letališča, za sabo pa so pustili več bojnih letal in ogromno streliva," je povedal direktor observatorija Rami Abdel Rahman.

Uporniki so vojaško letališče zavzeli dan po tem, ko so zasedli mesto Tabka v sosednji pokrajini Raka, nato pa so prevzeli še nadzor nad bližnjim strateško pomembnim jezom na reki Evfrat. Napredovanje upornikov na tem območju je po besedah direktorja observatorija precej hitro.

"Čeprav je sirska vojska zasedla dele pokrajine Damask, prestolnice in osrednje pokrajine Homs, je sočasno imela velike izgube v središču pokrajine Homs, vzhodni pokrajini Deir Ezor in Raki na severu," je še povedal Rahman in dodal, da spopadi z uporniki potekajo povsod po državi in je nemogoče, da bi vojska nadzirala vsa žarišča.

Uporniki prevzemajo vojaška letališča in oporišča
Aktivisti v Alepu so povedali, da so uporniki v zadnjih tednih pozornost preusmerili na prevzem nadzora nad vojaškimi letališči in oporišči. "Ta so pomembna, saj so vir streliva in zalog, poleg tega pa njihovo zajetje onemogoča uporabo vojaških letal, ki jih uporabljajo za bombardiranje upornikov," je povedal aktivist iz Alepa Abu Hišam.