Chirac je bil predsednik Francije med letoma 1995 in 2007. Foto: EPA
Chirac je bil predsednik Francije med letoma 1995 in 2007. Foto: EPA

Časopis Journal du Dimanche je pred dnevi poročal, da Chirac trpi zaradi delne izgube spomina, in se pri tem skliceval na neimenovane prijatelje, njegova žena pa naj bi se bala, da boleha za alzheimerjevo bolezen.

Bernadette Chirac je za francoski radio povedala, da so take trditve, ki so se pojavile en mesec pred začetkom sojenja 78-letnemu Chiracu zaradi dveh domnev o korupciji še iz časa, ko je bil župan Pariza, "škandalozne" in da gre za "laž".

Težave s hojo in sluhom
"Nikoli nisem govorila o alzheimerjevi bolezni v povezavi s svojim možem. Če bi moj mož trpel zaradi te bolezni, ne bi oklevala, da bi to priznala," je za radio dejala nekdanja francoska prva dama. Priznala je, da ima nekaj težav pri hoji in s sluhom, a ni znano, ali je to povezano z njegovo starostjo ali pa s težavami z žilami, zaradi katerih je bil leta 2005 operiran.

Sojenje Chiracu, ki je obtožen poneverbe in zlorabe zaupanja v škandalu z nepravimi službami, ki je vključeval plačevanje zaveznikov njegove stranke z denarjem davkoplačevalcev, se bo začelo 7. marca.

Chiracova žena vztraja, da se bo nekdanji predsednik udeležil sojenja. "Vedno je dejal, da hoče biti obravnavan v skladu z zakonom kot vsak drug. Ne smejo ga obravnavati nič bolje ali slabše kot druge," je dodala.