Kenijska vojska se je prvič odločila za tako obsežno ofenzivo v sosednji Somaliji. Foto: EPA
Kenijska vojska se je prvič odločila za tako obsežno ofenzivo v sosednji Somaliji. Foto: EPA
Al Šabab
Al Šabab se v Somaliji bori proti silam prehodne vlade, ki pomagajo sile Afriške unije. Foto: EPA

Kenija je konec tedna sprožila obsežno ofenzivo, v kateri so sodelovale tudi zračne sile, da bi ustavila niz ugrabitev tujih državljanov, ki so se v zadnjem času zgodile na kenijskem ozemlju in za katere oblasti v Nairobiju krivdo pripisujejo islamski milici Al Šabab, ki nadzoruje pretežni del južne in osrednje Somalije ter naj bi bila povezana s teroristično mrežo Al Kaida.

Iz Kenije so sporočili, da ofenziva poteka dobro, saj jim je uspelo upornike potisniti nazaj. Tiskovni predstavnik Al Šababa Šejk Ali Mohamud Rage je povedal, da so kenijske sile prodrle sto kilometrov na somalijsko ozemlje, kenijska letala pa so bombardirala številne kraje in ubila več prebivalcev. Ob tem je zagrozil, da bodo prišli v Kenijo, če se njene sile ne umaknejo.

Predstavnik kenijske vojske je povedal, da so z obmejnega območja pregnali vse pripadnike skrajne skupine, pri čemer sodelujejo z drugimi oboroženimi prijateljskimi skupinami za boj proti skupnemu sovražniku - Al Šababu.

"Kenija ne ve, kaj pomeni vojna"
Prejšnji teden so iz begunskega taborišča Dadaab v Keniji ob meji s Somalijo ugrabili dve španski humanitarni delavki in kenijske oblasti so odgovornost pripisale Al Šababu, kar pa skrajneži zavračajo. "Kenijske sile so vstopile v Somalijo pod pretvezo lova na ugrabitelje, vendar Al Šabab ne stoji za nobeno ugrabitvijo," je zatrdil Rage.

V pogovoru za BBC je Rage dejal, da bodo njihovi borci napadli Nairobi. "Branili se bomo. Kenija ne ve, kaj pomeni vojna. Mi vojno poznamo. Stolpnice v Nairobiju bodo uničene," je zagrozil.

Kenija, največje vzhodnoafriško gospodarstvo, je že dolgo časa zaskrbljena nad svojo nemirno sosedo Somalijo, ki se že dve desetletji utaplja v brezvladju. Čeprav so kenijske sile v preteklosti za kratek čas že vdrle na somalijsko ozemlje, pa gre tokrat prvič za tako obsežno vojaško operacijo, s katero sicer tvegajo maščevalne napade somalijskih skrajnežev na kenijskem ozemlju.

Poznavalci razmer v Afriškem rogu pojasnjujejo, da je Al Šababa v preteklosti že grozil Keniji, a svojih groženj ni uresničil, saj je država pomembno strateška točka za pranje denarja in v nekaterih krajih tudi plodno območje za novačenje novih borcev.