Nemčijo so preplavili shodi tako nasprotnikov priseljevanja kot multietničnosti nemške družbe. Foto: EPA
Nemčijo so preplavili shodi tako nasprotnikov priseljevanja kot multietničnosti nemške družbe. Foto: EPA
Dresden
Islamisti naj bi načrtovali napad na glavno železniško postajo v Dresdnu. Foto: EPA
Preprečili napade v Nemčiji?

Tuje varnostnoobveščevalne službe naj bi presegle sporočila med skrajneži, ki naj bi načrtovali napad na glavni železniški postaji v Berlinu in Dresdnu, čeprav so nemške službe še v petek trdile, da teh informacij nimajo, poroča Polona Fijavž, dopisnica RTV Slovenija iz Berlina. Časnik pojasnjuje, da so obveščevalci prestregli pogovore nekaterih znanih džihadistov, ki delujejo v več državah, a podrobnosti o njih ne navaja. O tem so obvestili nemške oblasti. "Take namige jemljemo zelo resno," je za tednik povedal neimenovani visoki predstavnik nemških varnostnih oblasti.


Shodi Pegide potekajo vsak teden

V Dresdnu naj bi napad pripravljali med zborovanji Pegide - gibanja, ki svari pred islamizacijo Zahoda in na katerih se je prejšnji ponedeljek zbralo 25.000 ljudi. Gibanje Pegida, ki nasprotuje muslimanskim priseljencem v Evropi, se je začelo oktobra lani z demonstracijami v vzhodnonemškem Dresdnu, ki se jih je udeležilo okoli 500 ljudi. Odtlej se je okrepilo, shodi potekajo vsak teden. Aktivisti so napovedali podobna gibanja v Avstriji, Švici in skandinavskih državah, nekatere skrajne desničarske skupine v Evropi pa so že podprle Pegido.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere navedb Spiegla ni želel komentirati, je pa povedal, da izvajajo številne varnostne ukrepe, ki jih javnost niti ne opazi. Dodal je, da po napadih v Franciji sprejemajo vse več namigov iz različnih virov, ki jih preverjajo. Der Spiegel še piše, da so nemške oblasti ugotovile posredno povezavo med napadalcema na francoski satirični tednik Charlie Hebdo in nemškimi islamisti.

Aretirali dva moška
Posledica nekajmesečne preiskave so bile tudi petkove aretacije v Berlinu, ko so aretirali dva moška, osumljena, da sta se pripravljala na nasilje v Siriji. 250 policistov je preiskalo 12 domov. Eden izmed aretiranih je vodja skupine turških in ruskih državljanov s koreninami v Čečeniji in Dagestanu, drugi pa je bil odgovoren za vodenje financ omenjene skupine.

Na aretacije se je odzval vodja islamskega kulturnega centra v Berlinu Mohamed Ibrahim, ki je dejal: "Prav se mi zdi, da so se zgodile te aretacije ter da bodo preiskali in preverili obtožbe proti mladima moškima. Naloga varnostnih sil je, da zagotavljajo varnost ljudi, sodnih pa, da zagotavljajo, da vladajo zakoni in red. Upam, da bodo te akcije pri tem pomagale."

Jürgen Todenhofer, poznavalec arabskega sveta in edini Zahodnjak, ki so mu skrajneži IS-ja dovolili vpogled v njihovo delovanje, opozarja na histerijo pred muslimani: "V zadnjih dvesto letih nobena arabska država ni napadla Zahoda. Razložiti moramo, zakaj smo se bojevali v Afganistanu, Iraku in Libiji. Če hočemo razumeti, zakaj obstaja grozna organizacija Islamska država, moramo pogledati njeno zgodovino. Ustanovljena je bila nekaj tednov po ameriškem napadu na Irak. Ta organizacija je otrok Georgea W. Busha. Trenutno nasilje je posledica naših lastnih vojn."
Ostre obsodbe nasilja
Nemške islamske organizacije še nikoli niso tako odkrito in soglasno obsodile nasilja. Tudi na petkovih molitvah je bilo v številnih mošejah slišati, da se je treba nasilju upreti. Nemška kanclerka Angela Merkel pa je pred parlamentom znova jasno in glasno povedala, da islam sodi v Nemčijo, da tistim, ki skušajo povzročiti, da bodo sumljivi vsi muslimani v zahodnih družbah, to ne bo uspelo, in da marginalizacija muslimanov ni sprejemljiva, dodaja Fijavževa.

Preprečili napade v Nemčiji?