Logotip stranke ne odseva najbolj padca njene priljubljenosti. Na fotografiji predsednica stranke Frauke Petry. Foto: EPA
Logotip stranke ne odseva najbolj padca njene priljubljenosti. Na fotografiji predsednica stranke Frauke Petry. Foto: EPA

Padec podpore kaže raziskava javnega mnenja, ki jo je za nemška medija RTL in Stern izvedel institut Forsa, poroča Al Džazira Balkans. Osemodstotna podpora, kakršno glede na anketo stranka uživa trenutno, je odstotno točko nižja kot prejšnji teden in najnižja letos.

Pred nekaj meseci je AfD užival 13-odstotno podporo volivcev na zvezni ravni in celo več kot 20-odstotno v nekaterih vzhodnonemških zveznih državah.

Razpadla poslanska skupina
Poslanska skupina AfD-ja v lokalnem parlamentu Baden - Württemberga, kjer je stranka marca osvojila 15 odstotkov glasov, je razpadla po antisemitskem izpadu enega od lokalnih strankarskih vodij.

Stranka se spoprijema s težavami že od njenega nastanka leta 2013, zdaj pa 61 odstotkov vprašanih meni, da zaradi različnih struj stranka nima možnosti za obstanek.

Padec priljubljenosti AfD bo najbolj koristil vladajočima Krščanski demokratični zvezi (CDU) in Socialdemokratski stranki (SPD). Prva uživa 36-, druga pa 23-odstotno podporo vprašanih. Podpora obema strankama se je povečala glede na prejšnji teden.

AfD je nastala kot stranka nasprotnikov evra, na začetku pa ji je koristila kriza v evrskem območju. Po umiritve tiste krize je strankina priljubljenost padla, spet pa se je dvignila ob množičnem prihodu prebežnikov v Nemčijo. AfD je to izkoristil za ostre kritike politike kanclerke Angele Merkel.

Angela Merkel je napovedala, da bo AfD kot tipična stranka protesta izginila, ko se bo stabiliziralo begunsko vprašanje.