Nataša Prislan je iz Zagreba odgovarjala na vaša vprašanja. Foto: Stane Sršen
Nataša Prislan je iz Zagreba odgovarjala na vaša vprašanja. Foto: Stane Sršen


Tako ocenjuje RTV-jeva hrvaška dopisnica Nataša Prislan vzdušje na Hrvaškem glede referenduma o arbitražnem sporazumu.
Prislanova je v MMC-jevi spletni klepetalnici pred referendumom 6. junija o arbitražnem sporazumu med drugim povedala, da v hrvaški javnosti ni zaznati kakšnega posebnega nasprotovanja referend

umu, da se je njihovo dojemanje Slovencev v zadnjem času popravilo in da hrvaški mediji o Sloveniji in dogajanju okoli referendumu poročajo "korektno".


Na vprašanje, kako se počuti kot Slovenka v zagrebu, je Prislanova odgovorila, da se ne počuti "nič drugače, kot če bi bila na primer Britanka". Pa je Slovenija pogosta tema t. i. gostilniških debat? "Slovenija in arbitražni sporazum že dolgo nista predmet debat, takšnih ali drugačnih. Ljudje se bolj ukvarjajo s tem, kako preživeti v tej krizi, ter z aferami v poltiki in gospodarstvu."
Slovenija je sicer izginila z 'dnevnega reda' hrvaških medijev, ki se z razmerami v Sloveniji ukvarjajo zelo redko. Pa se na Hrvaškem kdaj komu porodi vprašanje, ali je vseeno malo nesmiselno, da se s Hrvati s Slovenci preprirajo za par metrov morja, ko pa imajo cel Jadran? "Te razprave niso smiselne, ker je to vprašanje postalo preveč spolitizirano, zmanipulirano in ljudje včasih ne vedo, o čem je govora," zaključuje Prislanova.