Antonin Scalia je odločno zagovarjal pravico do orožja in smrtno kazen. Foto: Reuters
Antonin Scalia je odločno zagovarjal pravico do orožja in smrtno kazen. Foto: Reuters
false
Ameriški predsednik Barack Obama je že naznanil, da bo še pred iztekom svojega mandata imenoval novega vrhovnega sodnika. Foto: Reuters
Najostrejši pogovor republikancev do zdaj
Umrl ameriški vrhovni sodnik

A zadnjo besedo pri imenovanju vrhovnih sodnikov ima ameriški predsednik, torej demokrat Barack Obama, kandidata pa potrdi senat. Republikanci in republikanski predsedniški kandidati so Obamo že pozvali, naj imenovanje novega vrhovnega sodnika prepusti novemu ameriškemu predsedniku, demokrati pa seveda zahtevajo, da ga imenuje takoj.

Obama je sporočil, da bo še pred iztekom svojega mandata, predsedniške volitve v ZDA so novembra letos, izpolnil svojo ustavno dolžnost in imenoval novega vrhovnega sodnika, saj "je to večje od katere koli stranke, saj gre za njihovo demokracijo in sodišče".

'Ustavni originalist'
Antonina Scalio
(79), ki je bil prvi Američan italijanskega rodu na vrhovnem sodišču, je imenoval predsednik Ronald Reagan leta 1986. Z leti se je izkazal za enega najkonservativnejših vrhovnih sodnikov v ameriški zgodovini, ki je somišljenike razveseljeval s svojimi mnenji in pikrim humorjem, liberalne Američane pa spravljal v obup. Bil je oster zasliševalec odvetnikov, ki so zagovarjali primere pred vrhovnim sodiščem, rad pa se je šalil, da ga imajo radi odvetniki kriminalcev, saj se je po navadi postavil za pravico obtožencev v odnosu do policije in tožilstva.

Veljal je za t. i. ustavnega originalista, kar pomeni, da je zagovarjal dobesedno interpretacijo ustave glede na to, kaj so besede pomenile v času, ko so jih pisci ustave napisali na papir. Liberalni pravni strokovnjaki zato menijo, da bi njegova interpretacija ne bi spoznala suženjstva za neustavnega. Odločno je zagovarjal pravico do orožja in smrtno kazen tudi za mladoletne in duševne bolnike, pri čemer je prišel navzkriž s svojo Katoliško cerkvijo. S Cerkvijo pa je bil na isti valovni dolžini glede nasprotovanja homoseksualcem in splavu.

"Scalia je bil božji človek, domoljub in neomajni branitelj ustave, kot je bila napisana. Bil je trdna skala, ki je odvračala poskuse odstopanja od potvarjanja ustave," je sporočil teksaški guverner Greg Abbot.

Republikanec ali demokrat
Osnovna naloga vrhovnega sodišča v ZDA je preverjanje skladnosti zakonov z ustavo. Ima devet sodnikov in sodnic, ki imajo dosmrtni mandat, s Scalio pa je bila sestava večinoma konservativna. Naloga vrhovnega sodišča ZDA je namreč ta, da interpretira zakone, njegova vloga pa je ključna pri številnih zelo pomembnih vprašanjih, kot so pravica do splava, orožja, pravice homoseksualcev, vloga denarja v politiki in podobno.

Sodišče je razdeljeno na štiri liberalne in tri konservativne sodnike in sodnice, pri čemer Anthony Kennedy občasno s svojimi mnenji prestopa iz konservativcev med liberalce. Če je sodišče razdeljeno na štiri proti štiri, velja odločitev prizivnega sodišča, s katerega je vprašanje prišlo na vrhovno sodišče.

Najostrejši pogovor republikancev do zdaj
Umrl ameriški vrhovni sodnik