Ameriški predsednik Barack Obama bo neurje preživel v Beli hiši. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Barack Obama bo neurje preživel v Beli hiši. Foto: Reuters
Oblasti so prebivalce pozvale, naj uporabijo razum in ostanejo doma. Foto: Reuters
Vzhodno obalo ZDA zajelo snežno neurje

Največja mesta na vzhodni obali bo neurje, ki prinaša velike količine mokrega in težkega snega, zajelo v soboto. Napovedane so temperature nad ničlo. Pričakujejo, da bo mokri sneg dokaj hitro skopnel, vendar pa bo dotlej trgal električne vode, kar se je po jugu države dogajalo že v petek.

Neurje se bo v nedeljo umirilo
V Washingtonu, kjer pričakujejo najhujši metež, bo zapadlo najmanj pol metra snega, lahko pa bo snežna odeja v prestolnici rekordna, kar pomeni okoli 75 centimetrov. Podobna napoved je tudi za Baltimore in Philadelphio, New York, ki je na robu snežne nevihte, pa pričakuje okoli 30 centimetrov snega. Neurje se bo v nedeljo že razpihalo.

Oblasti so več kot 50 milijonov ljudi pozvale, naj ostanejo doma. Izredne razmere so v petek razglasile države Georgia, Tennessee, Pensilvanija, Maryland, Kentucky, Severna Karolina, New Jersey, New York, Virginija in Zahodna Virginija. Po jugovzhodu je v petek do večera brez elektrike ostalo najmanj 133.000 odjemalcev, večinoma v Južni in Severni Karolini, v številnih prometnih nesrečah pa je umrlo osem ljudi. Letalske družbe so v teh dveh dneh odpovedale 7.600 poletov.

V petek na cestah nekaj tisoč nesreč
Prebivalci ogroženih območij so poslušali opozorila vremenoslovcev in oblasti ter "izropali" police trgovin. Kljub svarilom, naj ljudje z avtom ne odhajajo na pot, če ni nujno potrebno, je bilo v petek zaradi snega in vetra nekaj tisoč prometnih nesreč. Poleg tega je neurje jugu ZDA v petek prineslo najmanj dva tornada v državi Mississippi.

Župan New Yorka Bill de Blasio je dejal, da ni razloga za paniko, je pa skupaj z guvernerjem Andrewom Cuomom vzpostavil rdeči telefon, da guverner županu ne bo tako kot lani ustavil javnega mestnega prevoza brez opozorila. Pripravljenih je 7600 tovornjakov s plugi in 600 tovornjakov s soljo, župan pa je kljub temu meščane pozval, naj se ne vozijo okrog z avtomobili. V Washingtonu so od petka zaprte javne službe, javni promet pa bo zaprt do ponedeljka. V New Yorku izredne razmere veljajo do nedelje.

Vzhodno obalo ZDA zajelo snežno neurje