Snowden živi v Moskvi ali pa redno obiskuje rusko prestolnico, ugotavlja ruska spletna stran, ki je objavila njegovo fotografijo. Foto: Reuters
Snowden živi v Moskvi ali pa redno obiskuje rusko prestolnico, ugotavlja ruska spletna stran, ki je objavila njegovo fotografijo. Foto: Reuters
Edward Snowden in Hans-Christian Ströbele
Poslanec nemških Zelenih Ströbele bo v petek pojasnil podrobnosti srečanja s Snowdnom. Foto: Reuters

"Edward začne delati novembra," je sporočil ruski odvetnik nekdanjega pogodbenega sodelavca ameriške Nacionalne varnostne agencije (NSA) Anatolij Kučerena, ki je že pred kratkim povedal, da bi si Snowden rad našel službo, saj mora zdaj živeti z zelo skromnimi sredstvi, ki prihajajo večinoma od donacij.

Kučerena je pojasnil, da bo Snowden nudil podporo za večjo rusko spletno stran, katere ime pa ni izdal zaradi "varnostnih razlogov".

30-letni Snowden je po razkritju dokumentov o vohunskem programu Prizma, s katerim so ameriški obveščevalci sledili telefonskim klicem in zbirali podatke o uporabnikih na spletu ne samo pri tujih državljanih, ampak tudi pri Američanih, najprej pobegnil v Hongkong in od tam v Rusijo, ki mu je odobrila začasni azil.

Ruski predsednik Vladimir Putin je zavrnil zahteve Američanov po njegovi izročitvi, a ob tem poudaril, da mu bodo nudili zatočišče samo, če bo prenehal škoditi ZDA. Prav zaradi tega razloga po besedah Kučerene Snowden ne želi odgovarjati na vprašanja tujih preiskovalcev, ki preiskujejo obtožbe, da so ZDA vohunile za voditelji zavezniških držav.

"Snowden živi v Rusiji pod ruskimi zakoni. Države ne more zapustiti, saj bi tako izgubil svoj trenutni status. V skladu z dogovori tudi ne sme razkriti tajnih podatkov, dokler je v Rusji," je povedal njegov odvetnik.

Srečanje s Snowdnom
Poslanec nemških Zelenih Hans-Christian Ströbele je medtem sporočil, da se je v Moskvi srečal Snowdnom in ameriški žvižgač mu je predal pismo, ki je naslovljeno na nemško vlado in generalnega državnega tožilca.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ta teden v Washington poslala svoje svetovalce za zunanjo politiko in obveščevalne dejavnosti, potem ko se je razkrilo, da so ZDA že več kot deset let prisluškovale njenemu mobilnemu telefonu.

Nova fotografija žvižgača
Ruska spletna stran Life News je objavila fotografijo Snowdna na izletu v središču Moskve. Fotografija naj bi nastala septembra, spletna stran pa je zanjo plačala 100.000 rubljev (približno 2.300 evrov).

Ista spletna stran je ta mesec že objavila fotografijo Snowdna, ki potiska nakupovalni voziček. Kučerena je pozneje fotografijo razglasil za avtentično.

Nova fotografija pa je veliko boljše kakovosti in bližja. V ozadju prikazuje znamenito moskovsko cerkev Kristusa Odrešenika, posneta pa je bila na reki Moskvi, ki teče mimo Kremlja. Ob njem stoji ženska s svetlimi lasmi, katere obraza ni mogoče videti, lahko pa bi šlo za Sarah Harrison, zaposleno pri WikiLeaksu, ki je Snowdna spremljala od njegovega prihoda v Moskvo.