Se s Snowdnovo prošnjo za azil končuje njegovo tritedensko bivanje na letališču Šeremetjevo? Foto: EPA
Se s Snowdnovo prošnjo za azil končuje njegovo tritedensko bivanje na letališču Šeremetjevo? Foto: EPA
Snowden zaprosil za azil

"Pravkar sem zapustil Snowdna v tranzitnem območju," je po srečanju z žvižgačem na moskovskem letališču Šeremetjevo, kjer Snowden živi zadnje tri tedne, dejal odvetnik Anatolij Kučerena. Snowdnu je pomagal pri izpolnjevanju potrebne dokumentacije za pridobitev začasnega azila, ki jo je potem predal predstavnikom zvezne službe za migracije.

"Ker se ni mogel srečati s predstavniki službe za migracije, sem te prosil, da se z njim srečajo v tranzitnem območju. Prošnja je bila izpolnjena in registrirana," je dejal Kučerena. Odvetnik je del skupine aktivistov za človekove pravice, ki so se prejšnji teden s Snowdnom srečali na letališču.

Začasni azil velja eno leto
Neimenovani vir iz službe za migracije je za rusko tiskovno agencijo Itar-Tass pojasnil, da bo služba o Snowdnovem primeru odločila najpozneje v treh mesecih. V vmesnem času pa bo imel Snowden pravico prebivati v Rusiji. Začasni azil se v skladu z rusko zakonodajo lahko podeli iz humanitarnih razlogov. Velja eno leto in je lahko podaljšan še za dodatnih dvanajst mesecev. Sicer pa ima ruska zvezna služba za migracije tri namestitvene centre za osebe, ki želijo pridobiti ruski azil. V centre lahko nastanijo največ 180 ljudi.

30-letni Snowden je že v petek pred skupino aktivistov za človekove pravice podpisal domnevno prošnjo za politični azil v Rusiji. V Kremlju so že pred tem poudarili, da Američan lahko ostane v Rusiji, če bo prenehal izdajati podatke, ki škodijo ZDA. Ruski predsednik Vladimir Putin je v ponedeljek dejal, da bo Snowden, ki je že tri tedne na letališču Šeremetjevo, iz Rusije odšel takoj, ko bo lahko.

Kdaj v Južno Ameriko?
Snowden je na letališču vse od 23. junija, ko je priletel iz Hongkonga. Ker so mu ZDA preklicale potni list, bi lahko tranzitni del letališča zapustil le z veljavnim potnim listom, dokumenti za azil ali z ruskim vizumom, vendar naj ne bi imel nič od tega. Če bo dobil ruski azil, potem bo lahko odletel z moskovskega letališča v eno izmed južnoameriških držav, ki so mu ponudile politični azil - to so Venezuela, Bolivija in Nikaragva.

Bela hiša: Snowden se mora vrniti v ZDA
Bela hiša je v odzivu na Snowdnovo prošnjo za začasni azil dejala, da bi ga morale ruske oblasti izgnati in da bi mu morali v ZDA soditi zaradi izdajanja zaupnih informacij. "On ni aktivist in borec za človekove pravice, niti ni disident. On je obtožen izdajanja zaupnih informacij," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney.

Snowden zaprosil za azil