Po razkritju občutljivih podatkov se je Snowden lani najprej zatekel v Hongkong in od tam nato v Rusijo. Foto: Reuters
Po razkritju občutljivih podatkov se je Snowden lani najprej zatekel v Hongkong in od tam nato v Rusijo. Foto: Reuters
John Kerry
Kerry meni, da se Snowden ne bi smel bati ameriškega pravosodnega sistema. Foto: Reuters
Prvi intervju Snowdna za ameriško televizijo še vedno odmeva

"Če bi lahko šel kamor koli na svetu, bi to bil dom," je za ameriško televizijo NBC dejal nekdanji pogodbeni sodelavec ameriške Nacionalne varnostne agencije (NSA) v svojem prvem pogovoru za kak ameriški medij.

Z razkritjem zaupnih dokumentov o obsežnem vohunskem programu NSA-ja za sledenje telefonskim klicem in uporabnikom na spletu tako v ZDA kot v tujini je Snowden lani poskrbel za ogorčenje svetovne javnosti nad nezakonitimi metodami ameriške vlade pri zbiranju zaupnih podatkov, katerih tarča so bili tudi tuji voditelji.

Snowden je povedal, da nima stikov z oblastmi v Rusiji, kamor se je po pobegu iz domovine zatekel lani avgusta, ko so mu odobrili začasni politični azil.

"Ne podpira me ruska vlada. Ne dobivam denarja od ruske vlade. Nisem vohun," je dejal in hkrati zatrdil, da Rusom ni izročil nobenih dokumentov, saj je ves svoj material uničil pred prihodom na letališče v Moskvi. "Ničesar nisem prinesel v Rusijo, zato jim ničesar nisem mogel izročiti," je dejal.

Ameriški obveščevalci ne verjamejo njegovim besedam in se jim zdi neverjetno, da ruske tajne službe od Snowdna ne bi poskušale izvleči podatkov. Po domnevah ameriških oblasti se je lahko med delom pri NSA-ju dokopal do 1,5 milijona zaupnih dokumentov, a dejansko število javnosti ni znano.

V ZDA so ga lani obtožili kraje vladne lastnine, nepooblaščenega posredovanja podatkov o nacionalni obrambi in zavestno posredovanje zaupnih obveščevalnih podatkov nepooblaščenim osebam.

"Domoljub ne bi pobegnil"
Ameriški državni sekretar je dejal, naj bo mož in se vrne v domovino. Označil ga je kot ubežnika pred pravico. Po Kerryjevih besedah bi moral Snowden zaupati ameriškemu pravosodnemu sistemu, če verjame v Ameriko.

"Domoljub ne bi pobegnil. Če se gospod Snowden želi vrniti v ZDA, potem lahko poleti že danes," je dejal Kerry in nekdanjega sodelavca NSA-ja opisal kot zmedenega moža, ki je naredil veliko škodo svoji državi.

"Bistvo je, da je to mož, ki je izdal svojo državo in je zdaj v Rusiji, avtoritarni državi, kjer si je našel pribežališče," je še dejal ameriški državni sekretar.

Snowden je dal jasno vedeti, da se ne bo vrnil, saj bi to pomenilo, da bi tako enostavno odkorakal v zaporniško celico. Napovedal je, da bo po izteku začasnega azila 1. avgusta letos zaprosil za podaljšanje.

Na kratko se je borec za zasebnost in civilne svoboščine, kot se je sam opisal, v pogovoru dotaknil tudi njegove države gostiteljice in dejal, da mu je neprijetno, da je končal v državi, kjer se te pravice ne spoštujejo, kar je zanj velika krivica.

Prvi intervju Snowdna za ameriško televizijo še vedno odmeva