Ustvarjalci The Intercepta se bodo najprej osredotočili na razkritja Edwarda Snowdna. Foto: MMC RTV SLO
Ustvarjalci The Intercepta se bodo najprej osredotočili na razkritja Edwarda Snowdna. Foto: MMC RTV SLO
Edward Snowden
Edward Snowden je bil nekdanji analitik pri NSA-ju. Foto: MMC RTV SLO

Ustanovitelji spletne strani so novinar Glenn Greenwald, raziskovalni novinar Jeremy Scahill ter ustvarjalka dokumentarcev Laura Poitras. Spletna stran The Intercept, ki naj bi nadaljevala razkritja na podlagi Snowdnovih dokumentov, nastaja pod okriljem medijske organizacije First Look Media, katere ustanovitelj je Pierre Omidyar, soustanovitelj eBaya.

The Intercept naj bi se na začetku osredotočil predvsem na razkritja, ki bodo temeljila na dokumentih, ki jih je ustvarjalcem posredoval nekdanji analitik NSA-ja Edward Snowden, nato pa naj bi se osredotočili na raziskovalno novinarstvo in naj bi pokrivali širok razpon tem - od športa, zabave in politike do poslovnih tem.

Zakaj so pri napadih z brezpilotnimi letali umrli nedolžni ljudje?
Odločitev za The Intercept je bila sprejeta zaradi potrebe in odgovornosti piscev, ki so o Snowdnovih razkritjih pisali za največje svetovne medije, po nadaljevanju poročanja o ravnanju NSA-ja. V prvem poročilu The Intercepta so tako zapisali, da se je ameriška tajna služba pri izbiri ciljev za napade z brezpilotnimi letali zelo zanašala na rezultate elektronskega nadzora, zaradi česar so umrli tudi nedolžni ljudje.

"Glenn, Laura in Jeremy so neusmiljeni v svojem iskanju zgodb in razkrivanju resnice," je povedal Omidyar. Dodal je: "Verjamemo v temeljno pomembnost svobodnega in neodvisnega tiska, ki krepi demokracijo. V vseh naših poročanjih nas bodo vodili ta vizija in najvišji novinarski standardi. Novinarji The Intercepta so povsem samostojni, imajo pa vso mojo podporo, da predstavijo najzanimivejše in najpomembnejše zgodbe."

"Zavedamo se odgovornosti, ki je pred nami"
"Današnji izid je le začetek. Naša prva zgodba je pomembna, povedati pa imamo še veliko. Z Lauro in Jeremyjem se zavedamo odgovornosti, ki je pred nami, in navdušeni smo, da smo začeli to pomembno in razburljivo potovanje," je povedal Glenn Greenwald.

Spletno stran lahko spremljate na naslovu theintercept.org, sledite pa jim lahko tudi na Twitterju, kjer jih najdete pod imenom @theintercept