Venezuelci med nakupovanjem osnovnih potrebščin v supermarketu čez mejo v Cacuti. Foto: Reuters
Venezuelci med nakupovanjem osnovnih potrebščin v supermarketu čez mejo v Cacuti. Foto: Reuters
Venezuelci se obteženi s težkimi vrečami vračajo nazaj čez mejni most. Foto: Reuters
Iz Venezuele poročajo o povsem izropanih trgovinah. Foto: Reuters
Venezuelci množično v Kolumbijo po hrano in zdravila

Meja med San Antoniem del Tachira in Cacuto, ki jo je Venezuela zaradi kriminalnih dejavnosti avgusta lani zaprla, se je zdaj izredno odprla za 12 ur, prečkalo pa jo je okoli 35.000 ljudi, poroča BBC.

Supermarkete so preplavili Venezuelci, ki mrzlično nakupujejo osnovne potrebščine, ki so zaradi hudega primanjkljaja v Venezueli izredno drage.

"Imeli so vse," se je po nakupih kar smejalo Glorii Archili, ki je stanje primerjala z domačimi trgovinami, kjer so vse police prazne.

Huda kriza
Venezuela se spopada s hudo gospodarsko krizo, venezuelski bolivar je izgubil skoraj vso vrednost in mnogi prebivalci imajo vse večje težave nahraniti svoje družine. Prejšnji teden je okoli 500 Venezuelk v iskanju hrane prebilo obmejne kontrole in v Cacuti nakupilo hrano.

Po navedbah zasebnega javnomnenjskega inštituta Datanalisis skoraj 80 odstotkov osnovnih življenjskih potrebščin, kot so riž, sladkor ali toaletni papir, pa tudi zdravil, v Venezueli ni mogoče dobiti. Okoli 70 odstotkov majhnih trgovin so zaprli, zato je zaposlitev izgubilo 15.000 ljudi.

Služenje s prodajo subvencioniranih dobrin
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je zaprtje meje ukazal, ker naj bi prek nje prehajale kolumbijske paravojaške skupine in tolpe, povod za zaprtje pa je bil napad pripadnikov kolumbijske paravojaške skupine na venezuelsko vojaško patruljo, v katerem so bili ranjeni trije ljudje. Med državama je 2.219 kilometrov porozne meje, kjer svojo dejavnost krepijo gverilske in paravojaške skupine, tihotapci mamil, pa tudi številni drugi tihotapci.

Madurov ukrep tudi preprečuje tihotapljenje subvencioniranega blaga, kot so hrana in zdravila, iz Venezuele v Kolumbijo - v preteklosti so namreč kar do 40 odstotkov subvencioniranega blaga prodajali v sosednji državi. Kupci so še danes na kolumbijskih policah našli kar nekaj pretihotapljenih artiklov iz Venezuele.

Venezuelci, ki želijo prečkati mejo s Kolumbijo v zveznih državah, kjer so mejo zaprli, potrebujejo za to posebno dovoljenje. A zaradi vse hujšega pomanjkanja v domovini mnogi mejo prečkajo nezakonito.

Zanašanje na nafto
Venezuela je v hudi stiski, saj se že tradicionalno zanaša na nafto in uvoz, sama pa kaj dosti ne pridela.

Strm padec cen nafte je najbolj prizadel prav to južnoameriško državo, vlada, ki se spopada z ogromnim primanjkljajem, pa za to krivi gospodarsko vojno, ki da jo Zahod bije proti Venezueli, medtem ko opozicija za pomanjkanje krivi vladne napake pri upravljanju.

Socialistična vlada je sicer še pod pokojnim predsednikom Hugom Chavezom leta 2003 uvedla nadzor nad cenami nekaterih osnovnih potrebščin, da bi si jih lahko privoščili tudi revni.

Venezuelci množično v Kolumbijo po hrano in zdravila