Zaradi pomanjkanja hrane so v državi izbruhnili protesti. Foto: Reuters
Zaradi pomanjkanja hrane so v državi izbruhnili protesti. Foto: Reuters
Nicolas Maduro med svojim tedenskim nagovorom državljanom. Foto: Reuters

Nadzor nad ministrstvi, podjetji in državnimi institucijami, pristojnimi za zaloge hrane in zdravil, bo od zdaj imel obrambni minister, general Vladimir Padrino.

Ta je v govoru v državnem svetu za produktivno gospodarstvo poudaril, da je varnost hrane v Venezueli pomembna za nacionalno varnost, zato je ustrezno, da nadzor nad njo prevzamejo oborožene sile. Dodal je, da je namen oblasti z disciplino doseči pravično razdelitev hrane.

Maduro je dejal, da gre za "veliko operacijo v boju proti gospodarski vojni". Ukrep je po njegovih besedah v skladu z izrednimi gospodarskimi razmerami, ki jih je predsednik obubožane latinskoameriške države razglasil januarja.

Protesti zaradi pomanjkanja hrane
Venezuelske oblasti so se tako odzvale na proteste zaradi pomanjkanja hrane, ki že več tednov potekajo po vsej državi in se občasno sprevržejo v izgrede.

Venezuela se spopada s hudo gospodarsko krizo zaradi padca cen nafte, ki je glavni vir njenih proračunskih sredstev. Po navedbah zasebnega javnomnenjskega inštituta Datanalisis skoraj 80 odstotkov osnovnih življenjskih potrebščin, kot so riž, sladkor ali toaletni papir, pa tudi zdravil, v državi ni mogoče dobiti.

Državo pesti tudi visoka inflacija - lani je bila 180-odstotna, za letos pa Mednarodni denarni sklad (IMF) napoveduje celo 720-odstotno inflacijo.

Razmere so se še posebej poslabšale ob meji s Kolumbijo. To mejo je Maduro avgusta lani zaprl zaradi napada pripadnikov kolumbijske paravojaške skupine na venezuelsko vojaško patruljo, v katerem so bili ranjeni trije ljudje. V nedeljo je Venezuela mejo za kratek čas odprla, da je več tisoč ljudi lahko tam nakupilo hrano in druge potrebščine.