Princesa Cristina trdi, da ni vedela za dejanja svojega moža. Foto: Reuters
Princesa Cristina trdi, da ni vedela za dejanja svojega moža. Foto: Reuters
Kraljeva družina
Španska kraljeva družina (brez nekdanjega kralja Juana Carlosa) leta 2011 na Palma de Mallorci. Po obtožbah zaradi pranja denarja sta se princesa Cristina in njen mož nehala udeleževati kraljevih dejavnosti. Foto: EPA

Španski preiskovalni sodnik Jose Castro je 25. junija potrdil obtožnico proti princesi Cristini in njenemu možu, nekdanjemu rokometašu Inakiju Urdangarinu, ki ju bremeni, da sta iz javnih sredstev, namenjenih dobrodelni ustanovi Noos, utajila šest milijonov evrov. Cristina je bila članica upravnega odbora Noosa, njen mož pa predsednik. Bila sta tudi lastnika podjetja Aizoon, za katerega preiskovalci sumijo, da je služilo le kot krinka za pranje denarja.

Princesa se je na obtožnico na sodišču v Palma de Mallorci pritožila, kar so potrdili tudi na sodišču. Princesin odvetnik Miquel Roca je novinarjem ob tem zatrdil, da je prepričan, da je princesa nedolžna. "Ne gre za vprašanje optimizma ali pesimizma, gre za vprašanje absolutne prepričanosti o nedolžnosti naše stranke," je povedal.

Če bo obsojena, ji grozi 11-letna zaporna kazen
Če bo obveljala odločitev preiskovalnega sodnika, bo 49-letna Cristina prva predstavnica španske kraljeve družine v zgodovini monarhije, ki bo morala sesti na zatožno klop. Dokončno odločitev o začetku sodnega procesa bo sprejelo sodišče v Palmi de Mallorci, če bo obsojena, pa bi lahko princesa Cristina dobila zaporno kazen do 11 let.

Preiskovalni sodnik je princeso Cristino februarja letos kar šest ur zasliševal z povezavi z računi, ki kažejo, da je uporabljala denar podjetja Aizoon za osebne namene. Princesa Cristina je v svojem zagovoru povedala, da je zaupala svojemu možu in da o njegovih poslovnih zadevah ni vedela ničesar. A je preiskovalni sodnik po štiriletni preiskavi zaključil, da bi Urdangarin vse skupaj težko izpeljal brez njene privolitve.

Kako se bo odzval novi kralj?
Spopad z morebitnimi nečednimi dejanji princese Cristine bo tudi velik izziv za novega kralja Filipa VI., ki je kot kralj prisegel 19. junija in takrat obljubil "pošteno in transparentno monarhijo". Za zdaj Cristinine obtožbe še niso imele nobenega vpliva na njegovo priljubljenost, vprašanje pa je, kaj se bo zgodilo, če bo res obsojena.

Princesa Cristina, ki ima magisterij univerze v New Yorku, in Inaki Urdangarin imata štiri otroke. Od leta 2011 sta izključena iz dejavnosti kraljeve družine, tako tudi nista bila prisotna na slovesnosti ob kronanju novega kralja Filipa VI.