Opozicijski socialisti so Rajoya pozvali k odstopu. Foto: EPA
Opozicijski socialisti so Rajoya pozvali k odstopu. Foto: EPA

Na spletni strani vlade so objavljeni dokumenti davčne uprave, kjer so navedeni prihodki Rajoya in davki, ki jih je plačal v obdobju med letoma 2004 in 2012.

Vladajoča Ljudska stranka je že v petek objavila svoje računovodske izkaze za obdobje med letoma 2008 in 2011, ki do zdaj niso bili znani in jih še ni pregledalo računsko sodišče.

Konec januarja je v Španiji izbruhnila afera z domnevnimi skrivnimi računi vodilne Ljudske stranke, na podlagi katerih naj bi predsednik Mariano Rajoy in drugi funkcionarji dobili precejšnje količine denarja, a v vladajoči stranki vse obtožbe zanikajo.

Predstavnik PP-ja Esteban Gonzalez Pons je ob petkovi objavi poslovanja stranke poudaril, da želijo s tem ljudem pokazati, da so "spodobni, vestni in zelo transparentni".

Na objavo Rajoyeve davčne napovedi se je že odzvala opozicijska socialistična stranka in tiskovna predstavnica Soraya Rodriguez je dejala, da Španci zahtevajo več, kot so premierjevi davčni izpiski.

"Španci so siti čakanja na odgovore, ki nikoli ne pridejo," je bila jasna Rodriguezova.

Glede na objavljene podatke je Rajoy od leta 2004 do leta 2012 kot poslanec zaslužil do 147.620 evrov na leto poleg prihodkov iz lastnih naložb. V obdobju osmih let je plačal 870.292 evrov davkov. Leta 2012 je zaslužil dobrih 400.000 bruto.