Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.5 od 8 glasov Ocenite to novico!
Protesti v Kataloniji
Mariano Rajoy
Španski premier Mariano Rajoy Katalonce poziva k prenehanju "radikalizma in neposlušnosti". Foto: Reuters

Dodaj v

Špansko ustavno sodišče kaznovalo organizatorje katalonskega referenduma

Evropska skupnost: "Rajoy priliva olja na ogenj"
21. september 2017 ob 18:18,
zadnji poseg: 21. september 2017 ob 21:20
Barcelona - MMC RTV SLO, Reuters

Špansko ustavno sodišče je odločilo, da zaradi sodelovanja pri organizaciji referenduma o neodvisnosti finančno kaznuje 24 katalonskih uradnikov, medtem ko Katalonci še naprej množično protestirajo.

Španski premier Mariano Rajoy je voditelje katalonskih separatistov pozval, naj prenehajo "zaostrovati razmere". "Ustavite to zaostrovanje radikalizma in neposlušnosti enkrat za vselej," je Rajoy v televizijskem govoru pozval Katalonce, ki še naprej vztrajajo na ulicah in zahtevajo izvedbo referenduma o neodvisnosti 1. oktobra, ki ga je špansko ustavno sodišče razglasilo za nezakonitega.

Španska policija je v racijah preiskala več katalonskih ministrstev in aretirala 14 uradnikov. "Postalo je očitno, da ne bomo mogli voliti, kot bi si želeli," je za lokalno televizijo TV3 povedal namestnik katalonskega premierja in finančni minister Oriol Junqueras in dodal, da so španske oblasti "spremenile pravila".

Katalonske oblasti so tako prvič izrazile dvom o prihajajočem referendumu, čeprav je Junqueras prepričan, da ga bodo vseeno izvedeli s številčno udeležbo - debate in protesti pa so sprožili odzive v mednarodni skupnosti.

Finančne kazni za katalonske uradnike
Špansko ustavno sodišče je odločilo, da kaznuje 24 katalonskih uradnikov in politikov, ki so vpleteni v organizacijo referenduma o neodvisnosti Katalonije, z do 12.000 evrov kazni na dan. Sodišče je kaznovalo tako Junquerasa ter aretiranega odgovornega za volitve Josepa Mario Joveta.

Drugega uradnika so kaznovali s plačilom 6.000 evrov na dan. Oba bosta morala plačevati kazen, dokler ne bosta utemeljila, da sta "popolnoma prenehala s kakršnimikoli dejavnostmi, ki jih je možno razumeti kot neizpolnjevanje zaustavitve referenduma", so sporočili s sodišča.

Najvišja kazen, 12.000 evrov na dan, je doletela tudi sedem članov volilnega odbora, ki so ga vzpostavili za namen referenduma. 15 ljudi, ki so bili člani lokalnih odborov, pa mora plačati 6000 evrov kazni.

Sturgeonova poziva k dialogu
Škotska premierka Nicola Sturgeon, ki se na domačih tleh prav tako zavzema za neodvisnost, je izrazila upanje, da bo španski in katalonski vladi uspelo izpeljati pogovore za rešitev položaja. Preostale članice Evropske unije se ob razplamteli debati o katalonski neodvisnosti bojijo avtonomističnih teženj Flamcev v Belgiji in Lombardijcev v Italiji.

Juncker spominja na "Prodijevo doktrino"
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je po izjavah iz Katalonije, da si želijo ostati v Evropski uniji, opomnil na "Prodijevo doktrino", po kateri mora odcepljajoča se država izstopiti iz EU-ja in se lahko vrne šele po pravni pridobitvi neodvisnosti v državi, iz katere je izstopila. Dodal je, da "regionalne tradicije ne bi smele postati sestavina separatizma in fragmentacije Evrope".

Tiskovni predstavnik nemške kanclerke Angele Merkel je sporočil, da gre za "notranjo zadevo Španije", in ponovil stališče kanclerke, da si želi ohranjanja stabilnosti v Španiji.

Rajoy "priliva olje na ogenj"
"Po Evropi narašča zaskrbljenost nad Rajoyevim načinom spopadanja s položajem," meni Steven Blockmans iz Centra za študije evropske politike in dodaja, da španski premier s svojim načinom dela le priliva olje na ogenj pri katalonski debati o neodvisnosti.

"Rajoy je prilil ogromno olja na ogenj, s čimer je spodbudil debato o neodvisnosti. Naredil je veliko napako," je španskega premierja okrcala tudi nemška voditeljica Zelenih v Evropskem parlamentu Ska Keller.

Protestniki zahtevajo izpustitev aretiranih
Po policijskih racijah se je na ulicah katalonskih mest zbralo več deset tisoč protestnikov, ki so se zbrali pred stavbami katalonske vlade ter v središču Barceloni in več drugih katalonskih mestih zaprli ulice. Protestniki s katalonskimi zastavami so zahtevali izpustitev aretiranih uradnikov. "Če nam ne bodo dovolili voliti, bomo volili na ulicah," je sporočila 26-letna protestnica Laura Aparicio.

V noči s srede na četrtek se je sicer pred barcelonsko policijsko postajo zbrala tudi množica proti katalonski neodvisnosti, ki so razvili španske državne zastave.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Hanibal
# 21.09.2017 ob 18:37
Katalonci bi morali reči isto kot Slovenci nekoč avstrijskemu cesarju: Prepozno je, vaše veličanstvo!
conanbarbarian
# 21.09.2017 ob 18:34
Španski premier katalonske protestnike poziva k poslušnosti
A se ta norce dela iz Kataloncev ?!
ikacbe
# 21.09.2017 ob 19:09
Nisem vedel, da sem jaz tudi bil seperatist, ko sem hotel samostojno državo...
gruzinec
# 21.09.2017 ob 21:27
Popravek:
Kot da bi v Beogradu rekli leta 1991, da o tem ali bo Slovenija neodvisna ali ne, lahko odločajo samo vsi prebivalci tedanje Jugoslavije. Kjer je bilo samo Srbov + projugoslovanskih prebivalce skorajda večina
conanbarbarian
# 21.09.2017 ob 18:38
Eesti
Katalonija ima 7,5 miljona prebivalcev in je večja kot Slovenistan.
gruzinec
# 22.09.2017 ob 00:00
Španska vlada se odziva povsem tako kot čutijo in mislijo...v diktatorskem slogu svojega idejnega očeta Franca in v kastilijski aroganci kraljevega kolonialnega Madrida do vseh ''manjvrednih'' provinc, ki ga obkrožajo...podporo pa dobiva od skorumpiranega pijanca iz Luksemburga....
tomazmb
# 21.09.2017 ob 23:20
Španska vlada se popolnoma neprimerno odziva na sedanjo situacijo. Represija bo samo prepričala neopredeljene, da imajo zagovorniki referenduma prav. Fraza ali ne, nasilje rodi samo nasilje in vojne so posledice napačnih odločitev voditeljev narodov (razen v primeru samoobrambe). Upam, da ne bo enako v tem primeru, ampak glede na motiviranost protestnikov, se obeta vroča jesen v Španiji.

Lp!
gruzinec
# 21.09.2017 ob 21:25
Eesti, z vsem spoštovanjem do vsakogar, ki tule želi komentuati, debatirati....ampak očitno je da o celotni situaciji nimaš blage veze, ampak vseeno želiš nekaj modrovati na temelju nekih kao splošnih modrosti politike...
Naj ti ne bo nerodno, če stvari ne poznaš, si malo preberi, lahko pa tudi tukaj vprašaš..
Ne da bi se imel za strokovnjaka, ampak o vseh situaciji, pa tudi zgodovini Španije in Katalonije sem veliko prebral, bil sem že velikokrat v Barceloni in drugih koncih Katalonije,poznam domačine tam in tudi Slovence, ki tam že dolgo živijo..
Vse seveda ni čno-belo, a bistvo vsega je, da mora imeti vsak narod pravico do samoodločbe...Katalonci oz. Katalonija jo po sedanji ustavi nima oz. o njihovi usodi odločajo ostali v Španiji, ki pa jih je veliko več. Še večji problem je, ker sedanja vlada v Madridu, z zelo frankističnim Rayem na čelu noče niči govoriti s katalonsko vlado o tem. Vsako debao presekajo z grožnjami, molkom, uporabo ustavnega sodišča... (frankist je bil pripadnik stranke oz. režima nekdanjega španskega diktatorja Franca),
In prosim te še enkrat, te stvari ne poznaš, ne streljaj takih nesmislov ko imenuješ Katalonijo za provinco in njene želje po referendumu primerjaš z odcepitvijo ene od regij v Sloveniji...Katalonci so svoj narod, imajo jezik, ki je vsaj tako različen kot slovenski od hrvaškega, imajo svojo zgodovino in identiteto, imeli so tudi že svojo državo..to nikakor ni tako kot npr. Gorenjska ali Štajerska v Sloveniji.
Torej: narod, ki ima svojo lastno identiteto, kulturo in jezik želi pravico odločati, ali želi živeti v avtonomni pokrajini ki bo del Španije ali ne. Želijo pravico do ODLOČANJA. Španska vlada pa ne želi o tem niti slišati, niti se pogovarjati o tem, ter pravi, da lahko o tem odločajo samo vsi prebivalci Španije skupaj. Kot da bi v Beogradu rekli leta 1991, da o tem ali bo Slovenija neodvisna ali ne, lahko odločajo samo vsi prebivalci tedanje Jugoslavije. Kjer je bila Srbov + projugoslovanskih.
No, zdaj pa razmisli če o to evropska demokracija in pravice narodov...
Meni se zdi bolj kot Evropa pred Pomladjo narodov leta 1848...ječa malih narodov...
neutrino
# 22.09.2017 ob 00:35
Po eni strani nam iz EU cel čas trobijo s praznimi floskulami, kako se Evropa ne sme odreči svojim vrednotam za nobeno ceno (še posebej, ko se gre za zunanjo politiko in migrante, moramo ves čas ta B.S. poslušati) ... tukaj pa v živo spremljamo, kako vse članice EU kolektivno ignorirajo ali celo potihoma podpirajo že kar precej nasilno kršitev ene največjih vrednot.
moj komentar
# 22.09.2017 ob 14:46
Špansko ustavno sodišče kaznovalo organizatorje katalonskega referenduma

Od demokracije do fašizma je zelo kratka pot.
Španija se spet poslužuje fašizma in preganja pobudnike najbolj demokratičnega načina odločanja narod, kot je referendum.
sani_hot
# 21.09.2017 ob 21:36
odločitve ustavnih sodišč je treba upoštevati
Eesti
# 21.09.2017 ob 18:33
Nevem kaj naj si mislim o tem referendumu, Na nek nacin se mi zdi prav da imajo pravico do samostojnosti, na nek nacin se mi pa zdi cudno da bi kar vsaka provinca ki bi si to zazelela osamosvojila, si predstavljate pri nas Prekmurje drzava, Gorenjska drzava itd. Nevem Skoti imajo drugacno kulturo kot Anglezi oz. Walezani kot Sloti etc. Ampak za Katalonce pa nevem ce se res kaj razlikujejo od Spancev...
Kazalo