Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 18 glasov Ocenite to novico!
Katalonija
Referendum bo potekal 1. oktobra. Foto: Reuters
Katalonija
Zborovanje za neodvisnost je bilo v dvorani Tarraco Arena. Foto: Reuters
Kralj Felipe VI.
Zagovorniki katalonske neodvisnosti želijo posredovanje španskega kralja Felipeja VI. Foto: EPA

Dodaj v

Katalonci pred referendumom: "Ne bojimo se"

Izid je negotov
15. september 2017 ob 09:27,
zadnji poseg: 15. september 2017 ob 15:47
Tarragona - MMC RTV SLO, STA

V Kataloniji se je z zborovanjem v mestu Tarragona začela uradna kampanja pred referendumom za neodvisnost, ki bo prvega oktobra.

Kljub naraščajočim pritiskom iz Madrida se je v mestu zbralo več tisoč zagovornikov samostojnosti te najbogatejše španske pokrajine, med njimi katalonski predsednik Carles Puigdemont in drugi vidni zagovorniki samostojnosti. Med zborovanjem je bilo slišati vzklike, kot so "Neodvisnost", "Glasovali bomo" in "Ne bojimo se".

"Tistim, ki dvomijo, sporočam, da bodo 1. oktobra pred zelo lahko odločitvijo: ne glasujte za tiste, ki nas želijo obdržati v temi, pojdite na cesto in se udeležite referenduma," je pred okoli 8.000 podporniki dejal Puigdemont. "Glasujte in s tem boste v temo, ki je trajala že preveč let, prinesli svetlobo," je še dodal katalonski predsednik.

Kvorum ni določen
V Tarragoni so zagovorniki samostojnosti Katalonije sicer v manjšini. Tamkajšnji socialistični župan Josep Felix Ballesteros je že zavrnil, da bi za referendum dal na razpolago mestne prostore. Županja Barcelone Ada Colau je medtem v četrtek prek Twitterja sporočila, da bodo meščani lahko glasovali na referendumu, vendar pri tem po njenih besedah javne ustanove in uslužbenci ne bodo smeli biti podvrženi kakršnim koli tveganjem.

Katalonska vlada ni določila minimalne volilne udeležbe, ki naj bi bila potrebna za veljavnost referenduma, a bo visoka volilna udeležba po mnenju poznavalcev vseeno ključnega pomena za njegovo legitimnost.

Katalonski volivci so glede podpore samostojnosti razdeljeni. V javnomnenjski raziskavi julija letos se je 49,4 odstotka vprašanih izreklo proti samostojnosti, 41,1 odstotka jih je bilo za. Več kot 70 odstotkov je ob tem izreklo željo, da referendum prinese končno rešitev tega vprašanja.

Madrid je referendum že razglasil za nezakonit.

Separatisti želijo posredovanje kralja
Katalonski separatisti so medtem španskega kralja Felipeja VI. pozvali, naj posreduje v dialogu s špansko vlado, da bi dosegli dogovor o referendumu. V pismu so se zavzeli za "odprt dialog brez predpogojev", s katerim bi dosegli dogovor. Županja Barcelone je potrdila, da pismo obstaja in da je bila kopija poslana tudi španskemu premierju Marianu Rajoyu. "Politična rešitev je nujna," je povedala v intervjuju za katalonski radio. Poudarila je še, da premier nima možnosti, da bi zavrnil dialog.

Španski minister za proračun Cristobal Montoro je medtem sporočil, da bo španska vlada poostrila nadzor nad katalonsko porabo sredstev, da ne bi javnih sredstev porabili za organizacijo referenduma. "Zagotavljamo, da ta administracija ne bo namenila sredstev za nezakonito aktivnost," je povedal, pri čemer je mislil referendum, ki ga je špansko ustavno sodišče razglasilo za nezakonitega.

A. P. J., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
stewie
# 15.09.2017 ob 10:57
Neverjetno. Po zadnji ustavi SFRJ iz leta 1974, ki jo je sprejela tedanja enopartijska komunistična oblast, smo Slovenci imeli kot narod pravico do samoodločbe in nam je razglasitev samostojnosti bila v skladu z ustavo in zakonodajo tudi omogočena.
Seveda so bile zvezne oblasti proti, bale so se tako izgube najbolj razvitega dela, kot tudi in predvsem tega domino efekta, ki je sledil, ko je Jugoslavija dokončno razpadla in to na krvav način. Ampak vsaj predpisi so to omogočali, ne glede na totalitarni sistem.
Po sedanji španski ustavi, sprejeti 4 leta za zadnjo jugoslovansko ustavo, torej tudi po smrti fašističnega generala Franka, ko je v državi že vsaj na papirju obstajala demokracija, pa Katalonci kot narod tega ne smejo storiti. In tudi EU ne posega v špansko ustavo.
Pa naj še kdo reče, kaki totalitarizem je vladal v Jugi...
zozozo
# 15.09.2017 ob 10:32
Katalonci pa naj le pazijo, da ne bojo po osamosvojitvi postali tretja Švica.
Enostavno
# 15.09.2017 ob 10:53
Odcepite se že enkrat...kaj čakate?Zakaj bi vam bilo boljše kot nam?
generacija56
# 15.09.2017 ob 10:41
Težko bo.
Lastna policija ima nalogo zapleniti volilne skrinjice, lističe...
Teror bo.
Po mirni poti ne bo šlo.
Establishment imajo tudi Španci.
V Madridu.
neprilagojen
# 15.09.2017 ob 11:53
ljudje imajo pravico se odcepiti
toda ce je to le igra politikov in visjih zlobnih ciljev kot razpad SFRJ, takrat je pa vse skupaj vprasljivo
muser
# 15.09.2017 ob 10:57
Pomoje zato, ker so Španci učeri izgubil prot Sloveniji. Mislem, kdo bi s takimi loleki sploh hotu imet skupno državo :).
el CARTEL
# 15.09.2017 ob 12:57
stewie @ Neverjetno. Po zadnji ustavi SFRJ iz leta 1974, ki jo je sprejela tedanja enopartijska komunistična oblast, smo Slovenci imeli kot narod pravico do samoodločbe in nam je razglasitev samostojnosti bila v skladu z ustavo in zakonodajo tudi omogočena.

ne, ne,
to je enostavno laž (namerna ali ne).

ustava je govorila v svojem uvodnem delu res o tem, da so narodi VSTOPALI v jugoslavijo po pravilu samoodločbe,
ampak je ta ista ustava (1del. 5. čeln) govorila točno kako se jugoslavija lahko razdruži (torej, meje se spreminjajo le če so vse zvezne republike za).

slovenska pravica do samoodločbe pač ne izhaja iz yu ustave, ampak je širši konept. ampak potem imajo to pravico še kak narod, ne le tisti, ki zahodu ustrezajo.
jezus
# 15.09.2017 ob 14:29
el CARTEL ... slovenska pravica do samoodločbe JE izhajala točno iz YU ustave in ni noben širši koncept ... sploh ni noben koncept, zato se skoraj noben narod ne more osamosvojiti (razen Slovenci in Ustaši - saj YU ni razpadla, ampak so jo razbili, a o tem drugič).
Misliš, da se bojo Škoti kar tako osamosvojili? V kraljevini in diktaturi kapitala kot je UK?

Mene pa zanima, zakaj Slovenija (oziroma naša zunanja politika) ne podpira prizadevanj Škotov pa Kataloncev, saj hočejo isto, kot smo mi hoteli, torej osamosvojitev.
Če bi MI bili načelni in ne hlapci, bi takoj izrazili podporo NEODVISNI KATALONIJI.
Ampak ... mi smo HLAPCI.
grom-instrela
# 15.09.2017 ob 12:03
Vsak narod, velik ali majhen ima pravico da živi v svoji državi.
Vsak človek se rodi svoboden in ima pravico, da svoboden tudi živi.
Svoboda pa pomeni tudi odločitev v kateri državi hoče živeti.

problem demokracije, ki jo živimo pa je, da živimo z dediščino unitarnih držav.
Še nobena unitarna država se ni bila sposobna demokratizirati do take mere, da bi priznala pravico do samostojnosti svojim manjšinam pa najsi bodo to jezikovne ali kulturne manjšine, da o drugih manjšinah niti ne govorim.

Konec koncev ima vsak od nas pravico, da se identificira s komer koli, pa najsi bo to marsovec, aborigin, reptil, LGBT, satan ali bog.

Zato pa so države preživeta forma, pa kljub temu še kako živa in človeška družba bi morala razmisliti o drugačni obliki združevanja; npr. o pokrajinah, o jezikovnih entitetah, o kulturni pripadnosti, ipd.
Skratka o skupnosti pripadnikov različnih entitet, celo skupnostih, kjer posameznik hkrati pripada več kot eni entiteti, skupnostih različnih interesev.

In vse te skupnosti bi bile lahko fluidne, pretočne in prelivajoče se ena v drugo.
V tem primeru bi bila različnost prednost in ne pomanjkljivost.

Zato bi bilo treba podpreti vsako željo po samostojnosti in neodvisnosti. Ker bogati vse. Ker zmanjšuje frustracije, ker širi polje svobode in ker ne kuri kotla pod raznimi nacionalizmi, rasizmi in tisoči drugih strahov in celo fobij..

neskončna tema.

Danes Katalonija, jutri Škotska, čez čas Valonija in nekoč
zbogom unitarizem.
čača
# 20.09.2017 ob 11:29
@jezus a lahko kakšen link, kjer se naši politiki opredelijo proti referendumu na Škotskem in Kataloniji.
urednik01
# 15.09.2017 ob 12:06
ljudje ne bi , politkarji jih silijo
Ivo Lola
# 15.09.2017 ob 09:35
V kakšni ligi bo igrala Barcelona, če bo Katalonija samostojna?
MZ
# 15.09.2017 ob 16:55

neprilagojen
# 15.09.2017 ob 11:53

ljudje imajo pravico se odcepiti, toda ce je to le igra politikov in visjih zlobnih ciljev kot razpad SFRJ, takrat je pa vse skupaj vprasljivo


Če že drugega ne, bodo nastopili nemajhni stroški za delovanje države, ki jih zdaj kot del Španije niso potrebovali. Celotna Španija, s Katalonijo vred, je bila ves čas nekako v krizi...da bo pa Katalonija zdaj kar naenkrat postala zgodba o uspehu, pa je malo težko verjetno.

Upam, da bodo evforijo malo porinili vstran in dobro premislili, kako in kaj.
Kazalo