Libijski uporniki so Gadafija prijeli živega, nato je v sumljivih okoliščinah umrl v njihovem ujetništvu. Foto: EPA
Libijski uporniki so Gadafija prijeli živega, nato je v sumljivih okoliščinah umrl v njihovem ujetništvu. Foto: EPA

"Menim, da način, kako je bil ubit Gadafi, ustvarja sum na vojni zločin," je novinarjem dejal Moreno Ocampo in poudaril, da gre za zelo pomembno vprašanje, ki ga ICC odpira in polaga na skrb novim libijskim oblastem, ki pripravljajo načrt celovite strategije za preiskavo teh zločinov.

Pod pritiskom zahodnih zaveznic se je libijski prehodni narodni svet zavezal, da bo preiskal okoliščine smrti Gadafija in njegovega sina Motasima.

Gadafi je bil ubit 20. oktobra, potem ko so ga uporniki prijeli med poskusom bega iz njegovega rodnega mesta Sirta. Na posnetkih prenosnih telefonov se vidi, kako je Gadafi ob prijetju ranjen, vendar živ, medtem ko so se uporniki izživljali nad njim. Kmalu potem je umrl, nove libijske oblasti pa so sporočile, da je bil ubit v navzkrižnem ognju.

Tudi Gadafijev sin Motasim je bil prijet živ in je pozneje umrl v rokah upornikov, ki so njuni trupli nato razstavili v skladišču mesnice v Misrati, kjer sta bili nekaj dni na ogled množici radovednežev, nato pa so ju pokopali na neznanem kraju v puščavi.

Sojenje Al Islamu v Libiji
Najvplivnejši Gadafijev sin Saif Al Islam je bil prijet 19. novembra, ko je preoblečen v pastirja skušal pobegniti v sosednji Niger.

Nove libijske oblasti mu nameravajo soditi v Libiji in ga ne bodo predale ICC-ju, ki ga je junija skupaj z očetom obtožil vojnih zločinov in izdal zaporni nalog. Glavni tožilec je nakazal na verjetnost, da mu bodo sodili v domovini.

Moreno Ocampo je tudi povedal, da preiskujejo obtožbe o domnevnih vojnih zločinih, ki so jih zagrešili uporniki proti Gadafijevemu režimu in zveza Nato med svojim bombardiranjem Libije v okviru mandata Združenih narodov.