Program Visa Waiver v ZDA vsako leto pripelje 20 milijonov ljudi, v njem pa sodeluje tudi Slovenija. Foto: Reuters
Program Visa Waiver v ZDA vsako leto pripelje 20 milijonov ljudi, v njem pa sodeluje tudi Slovenija. Foto: Reuters

Po terorističnih napadih v Parizu in kalifornijskem v San Bernardinu je bila vlada pod močnim pritiskom kongresa in republikanskih predsedniških kandidatov, da sprejme učinkovitejše ukrepe za preprečitev prihoda teroristov. Administracija predsednika Baracka Obame je skupaj s turistično industrijo in poslovnim svetom najbolj preplašene kongresnike prepričala o kompromisu, ki bo prizadel le manjši del potnikov iz držav, ki jim za krajši turistični ali poslovni obisk do 90 dni ni treba pridobiti vizuma.

Spremembe v programu Visa Waiver zadevajo dvojne državljane Iraka, Irana, Sirije in Sudana ter nekatere izmed 38 držav članic programa, pa tudi državljane 38 držav, med katerimi je tudi Slovenija, ki so v zadnjih petih letih obiskali omenjeno četverico držav. Vsi ti bodo za vstop v ZDA potrebovali vizum. Za dvojne državljane izjem večinoma ne bo, bodo pa zahteve po vizumu lahko oproščeni tisti, ki so v Irak, Iran, Sudan ali Sirijo potovali kot diplomati ali udeleženci vojaških misij ali s kakšnim drugim "legitimnim" razlogom. Na primer novinarji, člani mednarodnih organizacij in poslovneži. Odpustek bo v tem primeru odvisen od dobre volje ameriških konzularnih predstavnikov.

Tudi z vizumi ne bi smelo biti težav in zamud
State Department tujo javnost pomirja, da tudi s procesom pridobitve vizuma ne bi smelo biti težav ali zamud. Tistim, ki bodo morali potovati nujno zaradi zdravstvenih, poslovnih ali humanitarnih razlogov, naj bi vizume izdali po hitrem postopku. Vendar pa se bo treba oglasiti na konzularnem predstavništvu ZDA in plačati vizum. Dvojni državljani so avtomatično izpadli iz programa Visa Waiver, čeprav lahko minister za domovinsko varnost ZDA dovoli njihov prihod brez vizuma, če to zahtevajo razlogi nacionalne varnosti. To bo odvisno od primera do primera.

V programu sodelujejo še Andora, Avstralija, Avstrija, Belgija, Brunej, Čile, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Islandija, Irska, Italija, Japonska, Južna Koreja, Latvija, Liechtenstein, Litva, Luksemburg, Madžarska, Monako, Malta, Nemčija, Nizozemska, Nova Zelandija, Norveška, Portugalska, San Marino, Singapur, Slovaška, Španija, Švedska, Švica, Tajvan in Velika Britanija.