Srbija išče ravnotežje med zahodom in vzhodom. Foto: EPA
Srbija išče ravnotežje med zahodom in vzhodom. Foto: EPA
Srbi se urijo skupaj z Rusi in Belorusi

Srbska vojska razglaša nevtralnost, a ob Natu v zadnjem letu pospešeno sodeluje tudi z Rusijo. "To je tradicionalna vaja, na kateri že tretje leto zapored sodeluje tudi ruska vojska," je pojasnil brigadni general srbske vojske Zoran Veličković.

Srbi bi izbrali Rusijo pred EU-jem
Bistveno več vaj poteka z Natom, pa opozarja srbski zunanji minister Ivica Dačić, ki upa, da Srbiji ne bo nikoli treba izbirati med Evropsko unijo in Rusijo, ker bi Srbi izbrali slednjo.

V Natu nasprotujejo morebitnemu srbskemu nakupu orožja v Rusiji, v rusko-srbskem humanitarnem centru v Nišu pa nekateri vidijo vojaško infiltriranje Rusije na Balkan.

Natova vaja v Črni gori
V sosednji Črni gori se medtem 570 vojakov iz članic Nata, med drugim tudi iz Slovenije in partnerskih držav uri za izredne razmere, poplave in napad s kemičnim orožjem.

Med Rusijo in zahodom so razmere tudi zaradi Sirije napete. Natova vaja poteka v Črni gori, ki je tik pred članstvom, premier Milo Đukanović pa Rusijo obtožuje vmešavanja v notranje zadeve in financiranja proruske opozicije. "V interesu Črne gore, Nata in celotnega Balkana je, da Črna gora vstopi v Nato in da na tem področju širi evroatlantske vrednote," pravi podpredsednik črnogorske vlade Duško Marković.

Srbi pa se danes urijo tako doma kot v Črni gori z zavezniki z vzhoda in zahoda, podobno kot zadnja leta krmarijo tudi v politiki.

Srbi se urijo skupaj z Rusi in Belorusi