Po poročanju srbskega portala Press se novinarji prvič niso smeli približati hiši (v ozadju) in poročati s kraja preiskave, saj so se morali umakniti na razdaljo 150 metrov. Foto: Reuters
Po poročanju srbskega portala Press se novinarji prvič niso smeli približati hiši (v ozadju) in poročati s kraja preiskave, saj so se morali umakniti na razdaljo 150 metrov. Foto: Reuters
Beograd
Darko Mladić o preiskavi ni želel dajati izjav. Foto: Reuters

Več kot 50 pripadnikov specialne policijske enote je okoli šestih zjutraj obkolilo širše območje Mladićeve hiše v naselju Banovo Brdo v Beogradu. V hiši sta bila tudi žena in sin haaškega obtoženca, Bosa in Darko, ter Mladićev odvetnik Svetozar Vujačić.

V sosednjem stanovanju kar 70.000 evrov
Po poročanju RTV-jeve dopisnice iz Beograda Marte Razboršek je policija v večstanovanjski zgradbi, v kateri pa niso živeli le Mladićevi, v sosednjem stanovanju člana Srbske akademije znanosti in umetnosti J. Hadžija Đokića zasegla tudi 70.000 evrov gotovine, v stanovanju Mladićevih pa so zasegli zgoščenke, videokasete in rokovnike, stare več kot 15 let. Policija je poleg stanovanja Mladićevih preiskala še tri sosednja stanovanja.

Kot so sporočili na srbskem tožilstvu za vojne zločine, je bila preiskava izvedena v okviru prizadevanj srbskih oblasti za aretacijo Ratka Mladića. Akcija sovpada z obiskom glavnega srbskega tožilca za vojne zločine Vladimirja Vukčevića v Haagu, kjer se je srečal tudi z glavnim haaškim tožilcem Sergeem Brammertzom. Vukčević je dejal, da je šlo za rutinsko akcijo, s katero skuša Srbija presekati financiranje haaškega ubežnika.

Kot še poroča Razborškova, je srbski notranji minister Ivica Dačić dejal, da akcije na pobudo tožilstva potekajo tudi drugod, njihov cilj pa je lociranje Ratka Mladića.

Mladićev odvetnik: To je le metanje peska v oči
Policija je v zadnjem letu dni že četrtič preiskala Mladićevo hišo v Beogradu, v kateri živita njegova žena in sin, ki pa se je šele pred dnevi po polletni odsotnosti vrnil v Beograd. "To je bil že četrti podrobni pregled hiše, a tudi tokrat nismo, podobno kot v prvih treh preiskavah, našli nič posebnega," je dejal Mladićev odvetnik Vujačić, ki je še dodal, da je namen preiskave le "metanje peska v oči, da bi Srbija Haagu pokazala, da si prizadeva za prijetje Mladića".

Najbolj iskan haaški obtoženec
Obtožnica Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu Mladića bremeni genocida nad muslimanskim prebivalstvom v Srebrenici, obtožen pa je tudi zločinov proti človečnosti, vojnih zločinov, ubojev, deportacij in nečloveškega ravnanja, trpinčenja in zajemanja talcev. Poleg njega se roki pravice izogiba tudi nekdanji predsednik Republike srbske Goran Hadžić.

Zaradi neuspeha pri iskanju Mladića je konec prejšnjega leta odstopil minister za delo Rasim Ljajić, ki je bil koordinator skupine, zadolžene za njegovo prijetje.