Srbska predsednik in premier nista podprla napovedanega referenduma v Republiki srbski, a tudi nista izrekla nasprotovanja. Foto: Reuters
Srbska predsednik in premier nista podprla napovedanega referenduma v Republiki srbski, a tudi nista izrekla nasprotovanja. Foto: Reuters
Milorad Dodik
Predsednik Republike srbske Milorad Dodik je dejal, da se dejavnosti glede referenduma nadaljujejo. Nasprotujeta mu sicer ustavno sodišče BiH-a in mednarodna skupnost. Foto: EPA

Predsednik in premier Srbije sta se v Beogradu sešla z vodstvom bosanskih Srbov, s katerim sta razpravljala o referendumu, na katerem naj bi 25. septembra odločali o tem, ali naj se 9. januar praznuje kot dan Republike srbske. Nikolić in Vučić na sestanku nista izrekla podpore referendumu.

V skupni izjavi po srečanju s srbskim članom predsedstva BiH-a Mladenom Ivanićem, predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom, predsednico vlade Republike srbske Željko Cvijanović in predsednikom Srbske demokratske stranke Mladenom Bosićem sta Vučić in Nikolić sporočila, da nista izrekla podpore napovedanemu referendumu, vendar na noben način nista želela vplivati na spremembo političnih stališč legitimno izbranih politikov v tej entiteti, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Kot sta sporočila srbski premier in predsednik, bo Srbija ne glede na določene razlike v pogledih na razmere v regiji, vedno podpirala srbski narod, prebivalce Republike srbske in njene institucije, poroča srbski portal blic.rs. Ob tem sta poudarila, da Srbija spoštuje tako ozemeljsko celovitost Bosne in Hercegovine kot tudi integriteto Republike srbske.

Vučić in Nikolić sta še obsodila, kot sta dejala, organizirane napade iz določenih držav v regiji proti Republiki srbski in srbskemu narodu, pa tudi "hinavski molk in ustvarjanje lažnih simetrij in ravnotežij v velikem delu mednarodne skupnosti".

Dodik vztraja pri referendumu
Dodik je po sestanku izjavil, da so v Republiki srbski enotni v tem, da obranijo dan entitete. Dejal je, da se dejavnosti glede referenduma nadaljujejo. Nikoliću in Vučiću se je zahvalil, da sta Srbom iz BiH-a predstavila stališče srbske države. "Stališče Srbije je, da se ne bo vmešavala, podprla ali oporekala odločitvi, ki jo bomo sprejeli v Republiki srbski, vendar je na nas, da ocenimo vse nevarnosti in vse težave, ki jih lahko izzovejo naše odločitve," je dejal Dodik.

Spomnimo, upravni odbor Sveta za uresničevanje miru v BiH-u (PIC), ki nadzoruje izvrševanje daytonskega sporazuma, je napovedani referendum o dnevu Republike srbske označil za nezakonitega, ni ga pa prepovedal. Organ je namesto tega pozval institucije v Bosni in Hercegovini, naj vprašanje referenduma v Republiki srbski skušajo rešiti v skladu z zakonodajo in s konstruktivnim dialogom.

Ustavno sodišče BiH-a je namreč razsodilo, da praznovanje takšnega praznika ni v skladu z ustavo države, ker predstavlja nadaljevanje srbske politike iz vojne v BiH-u in žali interese Bošnjakov in Hrvatov.