Obama in Ši sta s svojim prvim srečanjem zadovoljna. Foto: Reuters
Obama in Ši sta s svojim prvim srečanjem zadovoljna. Foto: Reuters
Delegaciji
V okviru srečanja Obame in Šija na ranču Sunnylands sta se srečali tudi ameriška in kitajska delegacija. Foto: Reuters

Predsednika ZDA in Kitajske sta na ranču Sunnylands, nedaleč stran od Palm Springsa v ameriški zvezni državi Kalifornija, v petek skupaj preživela šest ur, v soboto pa še tri ure. Ker je šlo za neformalno srečanje, brez prisotnosti medijev in brez protokolarnih obveznosti, sta se lahko sogovornika bolj odkrito in globlje pogovorila o odprtih zadevah med državama.

Posebnih izjav po vrhu predsednika nista dajala, v petek sta le na široko orisala teme, o katerih naj bi se na "vrhu kratkih rokavov", kot so ga označili komentatorji, pogovarjala. Oba sta se zavzela za postavitev novega modela odnosov med velikimi silami, ki jih ne bodo zaznamovali konflikti, kot v preteklosti, ampak sodelovanje. Srečanje sta na koncu označila za konstruktivno in pozitivno.

Sodelovanje pri pregonu spletnega kriminala
Svetovalec za nacionalno varnost v Obamovi administraciji Tom Donilon je po srečanju medijem sporočil, da je Obama Šija posvaril, da bo spletni kriminal zagotovo vsiljivec v odnosih med ZDA in Kitajsko, če se bodo vdori kitajskih hekerjev v vojaške in civilne računalniške sisteme v ZDA nadaljevali. Obama naj bi povedal, da ZDA ne dvomijo, da napadi prihajajo iz Kitajske.

Obama je Šiju pojasnil tudi, da so glede tega na še precej neraziskanem območju, saj nimajo določenih pravil igre in obnašanja, kot recimo pri vojaških vprašanjih, Ši pa je Obami povedal, da je tudi Kitajska žrtev hekerjev in računalniških vdorov. Pri tem sta bila sogovornika previdna in nista obtoževala drug drugega, Šijev politični svetovalec Jang Jieči pa je novinarjem povedal, da se Kitajska zavzema za sodelovanje z ZDA na področju spletne varnosti.

Dogovor o razorožitvi Severne Koreje
Obama in Ši sta govorila tudi o gospodarskem sodelovanju, okoljski problematiki in varnostnih vprašanjih, kot je problem jedrskega orožja v Severni Koreji. Donilon je povedal, da sta voditelja dosegla pomemben dogovor, kjer sta se strinjala, da se mora Severna Koreja razorožiti, da nobena država ne bo sprejela Severne Koreje kot jedrske države in da bosta skušali skupaj doseči še večje sodelovanje pri pogajanjih za opustitev severnokorejskega jedrskega vprašanja.

Voditelja sta se dogovorila o tesnejšem sodelovanju pri zmanjšanju uporabe fluoriranih toplogrednih plinov (HFC). To so plini, ki jih vsebujejo hladilniki, klimatske naprave in laki za lase, ki ne škodujejo ozonskemu plašču, a kljub temu prispevajo k nastanku tople grede in s tem k segrevanju ozračja. To je bila tudi edina resnično konkretna posledica druženja predsednikov.

Prvo srečanje je bilo uspešno
Srečanje na kalifornijskem ranču, kjer bo Obama ostal še do nedelje zvečer, je bilo prvo srečanje Obame in Šija, odkar je ta marca letos prevzel vodenje Kitajske. Njuno naslednje srečanje naj bi bilo septembra v Moskvi, nato pa bo Obama na vrsti za obisk Kitajske. Naslednja srečanja bodo pokazala, kako uspešno je bilo Šijevo bivanje v Kaliforniji in v katero smer se bodo razvili odnosi med velesilama.