Katarski minister za energijo Mohamad bin Saleh Al Sada je na novinarski konferenci v Dohi pojasnil sklepe srečanja držav izvoznic nafte. Foto: Reuters
Katarski minister za energijo Mohamad bin Saleh Al Sada je na novinarski konferenci v Dohi pojasnil sklepe srečanja držav izvoznic nafte. Foto: Reuters
Nafta
Države proizvajalke nafte so od junija 2014, ko je cena črnega zlata dosegala tudi 115 dolarjev za sod, pa do danes, ko se giblje okoli 40, padla pa je že na 27, izgubile na milijarde dolarjev prihodkov. Foto: Reuters

Članice kartela izvoznic nafte Opec, v katerega spada 13 držav, in Rusija so želele doseči dogovor o omejitvi proizvodnih kvot, s katero bi ustavili padanje cen nafte kot posledico prenasičenosti trga. Nizke cene nafte namreč že načenjajo gospodarstva držav, ki so močno odvisne od izvoza tega energenta.

Iran noče privoliti v znižanje proizvodnje
A predvsem zaradi napetosti med dvema članicama Opeca, Savdsko Arabijo in Iranom, ki se zasedanja v katarski prestolnici ni udeležil, do dogovora ni prišlo. Savdska Arabija, največja izvoznica nafte, je bila pripravljena zamrzniti proizvodnjo, a le če v to privolijo vse članice Opeca. Dogovor ni bil sprejemljiv za Iran, ki vztraja, da bo povečeval proizvodnjo, saj želi okrepiti tržni delež in se vrniti na raven pred sankcijami.

Katarski minister: Potrebujemo več časa
Katarski minister za energetiko Mohamed bin Saleh Al Sada je po propadlih pogovorih dejal, da proizvajalci potrebujejo več časa: "Skupen sklep je bil, da potrebujemo več časa. Spoštujemo položaj Irana. Zamrznitev bi bila učinkovitejša, če bi glavne izvoznice v Opecu ali zunanj njega, sodelovale v dogovoru." Ruski minister za nafto Alexander Novak je dejal , da Rusija še ni zaprla vrat svetovnemu dogovoru. Neuradno naj bi bil Novak razočaran, saj je v Katarju pričakoval "podpis dogovora, ne pa zgolj razprave".

Naslednji vrh predviden junija
Članice Opeca so si prizadevale za dogovor od februarja, ko so se Savdska Arabija, Rusija, Katar in Venezuela poenotili o zamrznitvi proizvodnje, a le če bodo v to privolile tudi druge članice. Za zdaj je zamrznitev padla v vodo. Naslednji vrh Opeca je predviden junija.

Nafta se je pocenila za pet odstotkov
Neuspel dogovor se je že odrazil v nižjih cenah nafte, ki so padle za okoli pet odstotkov. Tako je bilo treba za 159-litrski sod ameriške nafte z dobavo v maju v ponedeljek v azijskem trgovanju odšteti 38,66 dolarja, kar je 1,70 dolarja manj kot v petek. Junijske terminske pogodbe za nafto brent so se prav tako pocenile za 1,70 dolarja, na 41,40 dolarja. Prav tako so se znižale cene delnic. Tokijski indeks Nikkei je zdrsnil za 3,40 odstotka, na 16.275,95 točke, širši indeks Topix pa je izgubil 3,03 odstotka in padel na 1320,15 točke.