Svet
(5)

Poudarki

  • Jobsov tumor se je razširil tudi na druge organe
  • Pokopali so ga v ozkem družinskem krogu
  • Naročila za iPhone 4s porušila rekorde
Steve Jobs
Ob novici o Jobsovi smrti so žalovali številni Applovi navdušenci po vsem svetu. Foto: EPA

Dodaj v

Steve Jobs je umrl zaradi odpovedi dihal

Oboževalci po vsem svetu še vedno žalujejo
11. oktober 2011 ob 13:16
Palo Alto - MMC RTV SLO

Steve Jobs, ki je prejšnji teden umrl v 57. letu starosti, je umrl zaradi odpovedi dihal, ki je bil povezan z rakom trebušne slinavke.

V potrdilu o smrti, ki so ga izdali v zdravstveni ustanovi v okrožju Santa Clara v Kaliforniji in ki ga je pridobila agencija AP, so zapisali, da je imel Jobs zadnjih pet let tumor trebušne slinavke, ki se je razširil še na druge organe. Leta 2004 je Jobs javnosti sporočil, da je zbolel za rakom trebušne slinavke, pred petimi leti pa so mu presadili ledvico.

Januarja letos je vzel bolniški dopust, avgusta pa je dokončno odstopil z mesta izvršnega direktorja Appla in to mesto prepustil Timu Cooku. V sredo je umrl na svojem domu v Palo Altu, ob njem pa je bila njegova družina. Pokopali so ga v petek v ozkem družinskem krogu, za ustanoviteljem enega najuspešnejših podjetij pa je žaloval ves svet.

Jobs iz garaže do najuspešnejšega podjetja
Jobs se je rodil 24. februarja 1955 v San Franciscu, podjetje Apple pa ustanovil leta 1976 v garaži v Silicijevi dolini. Po desetih letih ga je moral zapustiti zaradi sporov, leta 1997 pa se je vrnil in ostal na čelu podjetja vse do avgusta letos, ko je sicer odstopil z mesta glavnega izvršnega direktorja, a obdržal položaj predsednika podjetja. Jobs si je skozi leta zgradil ugled neposrednega in zahtevnega vodje, ki je nišne tehnologije predstavil in priljubil ljudstvu.

Steve Jobs je leta 1998 predstavil računalnik iMac, leta 2001 svetu predstavil napravo iPod, ki omogoča hranjenje velike količine glasbe. Leta 2007 je podjetje razvilo iPhone, leta 2010 pa so predstavili prvi tablični računalnik iPad. Pod Jobsovim vodstvom je podjetje Apple postalo najvišje ovrednoteno tehnološko podjetje na svetu s tržno vrednostjo 351 milijard dolarjev.

Naročila za iPhone 4s porušila vse rekorde
Samo dan pred Jobsovo smrtjo je Jobsov naslednik Tim Cook predstavil Applov najnovejši izdelek, iPhone 4S, ki ga bodo začeli prodajati ta petek. Kot piše BBC, so iz Appla v ponedeljek sporočili, da so samo prejšnji petek dobili več kot milijon prednaročil za najnovejši telefon, ter da so porušili rekord iz leta 2010, ko je Apple predstavil iPhone 4. V sredo bodo imeli zaposleni v Applu zasebno spominsko slovesnost.

B. T.
Prijavi napako
Komentarji
divjejabolko
# 11.10.2011 ob 14:18
A ni zdaj že vseeno? Umrl je in pika. Mediji pa ga bodo še naprej vlačili ...

Jaz osebno ga ne maram zaradi njegove narave oz. obnašanja, vendar menim, da bi mu lahko že dali mir ...
Tomažin
# 11.10.2011 ob 23:57
Anar Hija to, kar se tiče delovnih razmerij na kitajskem nima zveze s podjetji, ki imajo tam svoje obrate, ampak je povezano z "delavsko oblastjo" komunistične kitajske in svobodoljubjem tamkajšnjega totalitarizma. To je njihova notranja zadeva, zato se ne vmešavaj v notranje zadeve Kitajske, vsaj kitajci takim kakor si ti, vedno pravijo tako.
fafner
# 11.10.2011 ob 15:49
Pa kaj. Koga briga.
hardcore
# 11.10.2011 ob 19:30
iPad ni bil prvi tablični računalnik. tudi ni bil prvi Applov tablični računalnik, saj so že leta 1993 izdali računalnik z imeno Apple Newton.
Anar Hija
# 11.10.2011 ob 19:24
In kaj zdaj: bodo otroci na kitajskem in v indiji še vedno za kruh in vodo izdelovali applove izdelke, ali se bo to sužnjelastništvo po njegovi smrti kaj izboljšalo?
Kazalo