V vseh Applovih poslovalnicah in napravah so takoj po novici o smrti svojega vodje objavili spominsko sliko. Foto: Reuters
V vseh Applovih poslovalnicah in napravah so takoj po novici o smrti svojega vodje objavili spominsko sliko. Foto: Reuters
Hvala Steve, se je ob smrti prvega moža Appla zahvalilo na tisoče uporabnikov Applovih naprav. Foto: EPA

Velikega računalniškega vizionarja, ki je v sredo izgubil dolgoletni boj z rakom, so pokopali v petek v ožjem krogu družine in prijateljev.

Da bo pogreb v petek, je ekskluzivno objavil Wall Street Journal, ki pa zaradi spoštovanja do svojcev pokojnika ob tem ni navedel ure in kraja pogreba. Po poročanju Wordpressa so Jobsa pokopali blizu kalifornijskega kraja Palo Alto, kjer je zadnja leta živel.

Skrivnostni tudi pri Applu
Pri Applu so za javnost sporočili le, da se ne načrtuje nobena javna pogrebna slovesnost, da pa za svoje zaposlene načrtujejo "proslavo Stevovega izjemnega življenja".
Več podatkov niso izdali, so pa javnost pozvali, da svoja sožalja in misli pošiljajo na elektronski naslov rememberingsteve@apple.com.

Jobsu, ki je umrl v 57. letu starosti, so pred sedmimi leti postavili diagnozo redke oblike raka trebušne slinavke, leta 2009 pa so mu presadili jetra.
Rahel padec delnic
Ob Jobsovi smrti so Applove delnice malenkost padle, njihova cena danes pa je 369,80 ameriškega dolarja.
Da udarec zaradi izgube idejnega vodje in velikega vizionarja za finančno plat Appla ni bil tako hud, pa je najverjetneje zaslužno dejstvo, da je družba ravno v teh dneh začela pobirati naročila za svoj novi iPhone 4S, ki pride na prodajne police 14. oktobra.
Applov najnovejši izdelek je Jobsov naslednik Tim Cook predstavil samo dan pred Jobsovo smrtjo.
Apple je imel letos 65,2 milijarde ameriških dolarjev dobička. Za primerjavo: letni BDP Slovenije znaša 46,9 milijarde dolarjev.
Jobs iz garaže do najuspešnejšega podjetja
Jobs se je rodil 24. februarja 1955 v San Franciscu, podjetje Apple pa ustanovil leta 1976 v garaži v Silicijevi dolini. Po desetih letih ga je moral zapustiti zaradi sporov, leta 1997 pa se je vrnil in ostal na čelu podjetja vse do avgusta letos, ko je sicer odstopil s položaja glavnega izvršnega direktorja, a obdržal položaj predsednika podjetja. Jobs si je skozi leta zgradil ugled neposrednega in zahtevnega vodje, ki je hišne tehnologije predstavil in priljubil ljudstvu.

Steve Jobs je leta 1998 predstavil računalnik iMac, leta 2001 svetu predstavil napravo iPod, ki omogoča hranjenje velike količine glasbe. Leta 2007 je podjetje razvilo iPhone, leta 2010 pa so predstavili prvi tablični računalnik iPad. Pod Jobsovim vodstvom je podjetje Apple postalo najvišje ovrednoteno tehnološko podjetje na svetu s tržno vrednostjo 351 milijard dolarjev.
Jobsu so se ob smrti poklonili ljudje po vsem svetu. V spodnji galeriji nekaj fotoutrinkov izpred in znotraj Applovih trgovin v ZDA, Veliki Britaniji, Španiji, Italiji, Kitajski, Nemčiji in na Filipinih.